Generelt er det ikke en selvfølge, at ejerledere søger bestyrelsesmedlemmer. For danske ejerledere er friheden til selv at bestemme en langt vigtigere motivationsfaktor end muligheden for at tjene penge (kilde). Heldigvis er velviljen større blandt små virksomheder og startups for hvem bestyrelseskompetencer er mere kritiske – især hvis der følger små investeringer med.

Det er nemmere at komme ind i bestyrelserne i små virksomheder og startups end i store virksomheder. Du kan søge efter bestyrelsesposterne eller lade bestyrelsesposterne komme til dig.

Sådan bliver du medlem af en bestyrelse – 11 gode råd

Hvad kræver det at blive medlem af en bestyrelse? Her har vi samlet nogle af eksperternes bedste råd.

1. “Be a leader”

Generelt skal man kunne tænke strategisk og langsigtet og man skal kunne gennemskue forskellige former for organisering. Man skal kunne læse et regnskab, vurdere risici og tænke i forretningsmodeller.

2. Vind nøglepersonen

Det er typisk én person der skal overtales – ejerlederen. Kan i opbygge god kemi, tillid og kan du overbevise om din værditilførsel, så er i nået langt.

3. Brug prøvesamarbejde

Tilbyd en uformel rolle som sparringspartner over en prøveperiode. Bliv medlem af et advisory board (læs mere om advisory board her). Fremhæv også at bestyrelsen kan fyres med 14 dages varsel, hvis samarbejdet ikke fungerer.

4. Tilbyd “proof-of-commitment”

Hvor meget tror du egentlig på sagen? Tilbyd at investere et mindre symbolsk beløb. I Keystones er en investering af mindst 50.000 kr. typisk en effektiv “adgangsbillet”, da parterne gerne ser, at man har hånden på kogepladen i sit bestyrelsesarbejde.

5. Målret din ledelseskarriere

Stå stærkere med erfaring fra den øverste ledelse – gerne som administrerende direktør eller andre lederstillinger.

6. Stop ikke med at uddanne dig

Sikr dig en højere kommerciel uddannelse – f.eks. Executive MBA, leder- og bestyrelsesuddannelser. Se oversigt over danske bestyrelsesuddannelser her.

7. Start med bestyrelsesarbejde i startups

Det er de færreste, der uden videre får plads i de prestigefyldte og vellønnede bestyrelser i store organisationer. Overvej at opbygge erfaring og referencer gennem en frivillig indsats i bestyrelser hos én eller flere startups – sådan kan du effektivt opbygge et godt navn og bestyrelsesprofil. Læs mere om, hvordan de professionelle investorer finder startups i Danmark her: 11 tips til at finde de uslebne diamanter før de andre.

Læs om Startup Bestyrelsesuddannelsen her

8. Skriv din bestyrelsesprofil

Dette er ikke et CV, men en enkelt sides præsentation af dig og det du kan bidrage med i en bestyrelse. Skriv om f.eks.:

 • Kontaktinfo – foto
 • Personlig info
 • Spidskompetencer
 • Bestyrelsesuddannelse(r)
 • Bestyrelseserfaring/poster og advisory boards
 • Professionel baggrund
 • Professionelle netværk
 • Resultater
 • Dit bidrag til bestyrelsen
 • Referencer (kontaktinfo på 3-4 professionelle kontakter)

Se gode eksempler her

9. Publicér også din bestyrelsesprofil på din personlige hjemmeside

Overvej også at publicere din profil online. Du kan nemt og hurtigt sætte en hjemmeside op med følgende værktøjer:

 • Squarespace (meget nemt)
 • Wix (medium nemt – flere muligheder)
 • WordPress (mere krævende – men mange flere muligheder)

En alternativ og effektiv løsning er at få sat alt op af Eteam og betale et fast lav månedligt abonnement for opsætning, vedligeholdelse, hosting mv.

Se eksempel her. I Keystones har vi mange medlemmer, som profilerer sig via egen hjemmeside. Et godt eksempel er Rolf Garde.

10. Gå til gratis gå-hjem-møder om bestyrelsesarbejde

Der er stort fokus på professionalisering af bestyrelsesarbejdet, så der er også stort udbud af gratis gå-hjem-møder og seminarer om bestyrelsesarbejde. Tilmeld dig nyhedsbreve og hold dig opdateret hos bestyrelsesnetværk og uddannelserne på oversigten over bestyrelsesuddannelser og ledelsesuddannelser. Se oversigt over 14 danske bestyrelsesuddannelser her.

11. Brug bestyrelsesnetværk, grupper og fora for bestyrelser og bestyrelsesarbejde

Flere af disse grupper kan du interagere med på LinkedIn.

På twitter kan du bruge hashtagget #bestyrelsedk.

6 steder du kan søge efter en bestyrelsespost

Her er nogle søgemuligheder:

1. Bliv medlem af Keystones

2. Snak med bestyrelsesmedlemmer eller -formænd i dit netværk. Hvilke erfaringer har de gjort sig?

3. Søg på de sædvanlige jobportaler som Jobindex, Stepstone mv. Men også TheHub.dk, der løbende lister interessante startups, som søger kapital og kompetencer.

4. Snak med revisorer, advokater og rådgivere i dit netværk. De har ofte også fingeren på pulsen blandt deres kunder og rådgiver løbende ejerlederne i startups, som behøver bestyrelse.

5. Skab dialog og udvid dit netværk blandt aktørerne i økosystemet – find overblikket på inno-overblik.dk. Herunder kan du finde inkubatorer, acceleratorer, iværksætternetværk, offentlige erhvervsråd mv.

6. Annoncér på din LinkedIn-profil, at du søger en bestyrelsespost.

7. Overvej at blive bestyrelsesmedlem i et startup. Læs mere om, hvordan de professionelle investorer finder startups i Danmark her: 11 tips til at finde de uslebne diamanter før de andre.

Hvilke bestyrelseskompetencer efterspørger startups?

I startups er der typisk stor efterspørgsel efter kompetencer indenfor

 • Salg, internationalisering/eksport
 • Forhandling
 • Forretningsmodeller (SaaS)
 • Skalering
 • Finansiering og kapitaltilførsel
 • Salg af virksomhed (exit strategi)
Sætter din arbejdsgiver begrænsninger?

Det er forskelligt hvilken holdning arbejdsgivere har til deres ansattes engagement i andre virksomheder. Hvad siger ansættelseskontrakten? Nogen er “lazzes-faire” og ser fordelene. Andre stiller klare loyalitetskrav.

Funktionærer har ret til bibeskæftigelse i bestyrelser

Funktionærlovens §15 beskriver en bibeskæftigelsesret, der bl.a. er tiltænkt bestyrelsesarbejde – dog typisk i foreninger:”En funktionær er berettiget til uden samtykke fra arbejdsgiveren at påtage sig hverv uden for tjenesten, når hvervet kan røgtes uden ulempe for virksomheden”.

Læs også: Guide: Alt om bestyrelsesarbejde, bestyrelsesuddannelser og om at blive bestyrelsesmedlem

 

Se vores webinar om Bestyrelsesmedlem i et startup (30 min)

 

Overvejer du at blive bestyrelsesmedlem i et startup?

Læs mere om medlemskab af Keystones her