Keystones-medlem, Jørgen A. Horwitz er tidligere direktør for Finansrådet, uddannet advokat og handelsuddannet i ØK og sidder i bestyrelsen i 9 forskellige virksomheder og organisationer. Han startede sit erhvervseventyr i 1982, hvor han siden da har arbejdet i både Horesta, Mærsk Olie og Gas, Kjøbenhavns Handelsbank og Philips. Han er bosat i Charlottenlund og dertil også ridder af Dannebrogsordenen. I dag beskriver han startups som erhvervsmæssigt “livsgivende”.

Jørgens bestyrelsesposter spænder bredt fra Zoologisk Have til fintech-startups som Swiipe Payments og CreditWire.

Det er forskellige områder, som jeg er inden for, men hovedvægten er indenfor det finansielle område. Alle er områder, jeg har indsigt i erhvervsmæssigt og finder spændende“, siger Jørgen A. Horwitz om hans forskelligartede bestyrelsesposter.

En fader af det danske Fintech-miljø

Mens finanskrisen rasede i 2008 var Jørgen A. Horwitz initiativtager til etableringen af netværket “CFIR” (Copenhagen Finance IT Region), som lanceredes i 2009.

Grundtanken var, at banksektoren, der er meget it-baseret, ja nærmest it-virksomheder, i mange år har været blandt de globale frontløbere it-mæssigt og dette sammenholdt med at vi samfundsmæssigt også er meget it-parate gjorde det naturligt strategisk at udnytte denne styrkeposition“, fortæller Jørgen A. Horwitz. Dette blev således forløberen for Copenhagen FinTech.

Kunsten er at kende de psykologiske mekanismer

Som bestyrelsesmedlem i en række virksomheder og organisationer har Jørgen gjort sig nogle erfaringer.

Det der er vigtigt som bestyrelsesmedlem er, at man forstår skillelinjen mellem ansvar og arbejde idaglig ledelse og i bestyrelsen. Den daglige drift, indenfor de af bestyrelsen fastsatte rammer, hører under den daglige ledelse. Man skal passe på, at bestyrelsen/formanden ikke blander sig i den daglige ledelses arbejde. Bestyrelsesformanden har til opgave at være bindeledet mellem bestyrelsen og direktionen og være sparringspartner for direktionen”, fortæller Jørgen.

Et vigtigt element i et godt bestyrelsesarbejde er foruden fagligheden de menneskelige relationer.

I bestyrelsesarbejdet skal man også være opmærksom på de psykologiske og mentale forhold, idet det er vigtigt for arbejdet, at der er et tillidsfuldt forhold i bestyrelsen og i relation til direktionen. En negativ stemning kan være ganske ødelæggende”, siger Jørgen.

Få etableret en professionel bestyrelse fra start

Efter sine mange års karriere i sit erhvervseventyr har Jørgen nogle gode råd til dem, som gerne vil give sig i kast med at starte egen virksomhed:

Det gode råd er, at man fra start af får etableret en professionel bestyrelse. Den skal både være en god sparringspartner, besidde den relevante erhvervsmæssige faglighed og være i stand til at give indspark til den daglige ledelse/ejerne. Selv som hovedaktionær er det vigtigt at omgive sig med professionelle mennesker. De, der gør det, styrker virksomheden”, fortæller Jørgen.

Kemi med ejerkredsen er afgørende

Det er vigtigt, at man tidligt får den gode og professionelle bestyrelse på plads, som tillige formår at opbygge et velfungerende forhold til ejerkredsen.

Investorerne skal foruden kapitalen tillige gerne have nogle relevante faglige kompetencer og så gerne mentalt være mennesker, som har det godt sammen indbyrdes. Dette er ikke mindst vigtigt hvis virksomheden bliver udsat for lidt “modvind”. Har man den luksus at få disse forhold til at passe sammen, så er det noget af det mest afgørende, foruden naturligvis selve idéen og eksekveringskraften”, siger Jørgen.

Derfor er jeg medlem af Keystones

Jeg synes, det at arbejde med opstartsvirksomheder er spændende og livsgivende. Jeg sætter pris på at arbejde sammen med unge, dygtige og dynamiske mennesker, og hvor vi kan komplimentere hinanden – jeg med mine mange års erfaringer og viden”, fortæller Jørgen.

Og netop dette med Jørgens erfaring både i bestyrelser og som investor er en del af grundende til, at han har valgt at melde sig ind i Keystones.

Jeg blev først bekendt med Keystones her i forsommeren, og straks syntes jeg, at det lød spændende og som et godt initiativ. Man har muligheden for at møde mange forskellige mennesker. Jeg håber på at kunne møde nogle spændende iværksættere med nogle spændende ideer og gode virksomheder. Jeg håber på at kunne bidrage med mine kompetencer – erfaring,viden og/eller kapital”, siger Jørgen.

Læs også: “Guide: Alt om bestyrelsesarbejde, bestyrelsesuddannelser og om at blive bestyrelsesmedlem”

 

Se vores webinar om Bestyrelsesmedlem i et startup (30 min)

 

Overvejer du at blive bestyrelsesmedlem i et startup?

Læs mere om medlemskab af Keystones her