Overvejer du at investere i startups? Keystones har siden årtusindeskiftet arbejdet professionelt med investeringer i startups og samlet et unikt sæt erfaringer gennem to økonomiske kriser og ansvar for Danmarks største investornetværk. Al denne erfaring er her kogt ned til 10 konkrete råd til dig, som også vil i gang med at investere i startups.
#1 Læg en simpel strategi: hvilken type investor vil du være?
Gør dig tanker om, hvilken investeringsstrategi der passer til dit humør, hverdag og risikoprofil:
- Medstifter – ønsker du at købe eller arbejde dig ind i 1-2 startups med involvering på fuldtid?
- Aktiv investor – ønsker du at investere i 4-5 startups med involvering på deltid f.eks. som aktivt bestyrelsesmedlem?
- Porteføljebygger – ønsker du at sprede din risiko med mindre investeringer i 15-30 startups med en begrænset involvering?
#2 Værdisæt dig selv: hvad er dit ”value add”?
Gør dig tanker om hvilken værdi, du bidrager med som investor – ud over pengene. En startup har som regel forberedt en pitch til investor. Hvad er din pitch til en startup? Her er 3 essentielle punkter til din selvevaluering:
- Kompetencer – har du adgang til relevant ekspertise, enten personligt eller via dit netværk? Opdatér din LinkedIn-profil, så den også appellerer til startups. Søg efter andre LinkedIn-profiler med titlen ”investor” eller ”angel” for inspiration.
- Tid – hvor mange timer om ugen har du til rådighed til at arbejde med startups?
- Kapital – hvor meget har du reelt sat af til investering i startups? 10–30% af opsparingen i form af frie pensionsmidler, værdipapirer, opsparing i dit holdingselskab, anden opsparing? Det skal være penge, du kan tåle at tabe. Forvent at du vil blive baggrundstjekket på cvr.dk og proff.dk. Kvalificerer balancerne dig som investor?
TOOLTIP:
Hvad siger dine referencer om dig? Forvent at dine referencer inddrages i et baggrundstjek, så vær på forkant og brug dem proaktivt. Har du et eller flere startups i porteføljen? Hvad forventer du, at de vil fortælle om dig til andre startups? Kan de bekræfte dit “value add” dvs. den tid, kompetencer og kapital, du stiller i udsigt?
#3 Opret holdingselskab og byg dit ”investor brand”
Ikke alle velhavere udlever mantraet om at bevæge sig under radaren: ”De som lever stille, lever godt”. Mange går den stik modsatte vej for at fylde indbakken op med kvalificerede henvendelser.
TOOLTIP:
Overvej følgende manøvrer:
- Lad dine investoraktiviteter foregå via en registreret virksomhed, f.eks. holding og/eller konsulentvirksomhed.
- Opret en hjemmeside med en beskrivelse af din baggrund, investeringsstrategi/kriterier (læs nedenfor), dine ydelser (jf. kompetencer, tid og kapital) og skriv indlæg, som kan deles på sociale medier, nyheds-breve, avisklummer mv. Deltag som jurymedlem i iværksætterkonkurrencer eller fonde – se f.eks. Fonden for Entreprenørskab Mikrolegat.
- Bliv medlem af alle relevante netværk og foreninger, som eks. Keystones – læs mere her
- Skab et navn gennem små investeringer i mange forskellige startups.
- Forsøg af få pressen til at skrive om dine aktiviteter og del det med dit netværk.
- Tilbyd dig selv som oplægsholder eller panelist ved top 5 iværksætter-arrangementer
#4 Byg et kvalificeret deal flow
Er dine første startup-investeringer baseret på tilfældige tips fra venner/kollegaer, eller er de resultatet af en grundig screeningøvelse blandt flere hundrede cases? En klog person har engang sagt, at man først efter at have set 100 cases bør foretage sin første investering. Pointen er, at du er nødt til at se mange cases for at udvikle dit falkeøje i startup-landskabet: ”Look and learn”. Lær at skelne vindere fra tabere i markedet og slå til, når tiden er den rette. Der kommer rigeligt med muligheder, så der er ingen grund til at forhaste sig.
TOOLTIP:
Der er ikke et børsmarked for startups, så hvordan kan man ellers opbygge et dealflow? Læs nogle af de rutinerede investorers sourcinghemmeligheder her:
Sådan kan du investere i startups: 11 tips til at finde de uslebne diamanter, før de andre
#5 Fastlæg dine personlige investeringskriterier
Investeringskriterier er ikke nødvendigvis noget der former sig fra den ene dag til den anden. Det kan være et spørgsmål om erfaringer. Læs eksempel på investeringskriterier hos et Keystones-medlem her:
”Startups: Her er mine 9 investeringskriterier”
TOOLTIP:
Her er nogle kriterier, som du kan lade dig inspirere af:
- Fagområde – hvad er dine sektor– eller teknologipræferencer? Fintech, medtech, IoT, AI, healthtech etc. Der kan sættes “tech” efter alt. Måske er du mere til fysiske og håndgribelige produkter og hardware mere end software, apps og platforme? Professionelle investerer ikke nødvendigvis inden for en branche, de selv har beskæftiget sig i. Men et generelt råd gældende for angel-investering såvel som value investing (War-ren Buffet) lyder i alt sin enkelthed: ”Investér i noget du forstår”.
- Stadie – har du præferencer i forhold til, om virksomheden er på idéstadiet, under udvikling, har de første kunder, er under vækst? Jo tidligere du går ind, des flere kontrol– og profitrettigheder, kan du få for din tid og penge. Dog er risikoen tilsvarende højere.
- Problem/løsning – er der et reelt og dokumenteret problem, behov og efterspørgsel i markedet? Er der proof-of-concept og product-market-fit?
- Forretningsmodel – er forretningsmodellen udviklet og bevist lønsom? Har virksomheden et skalerbart forretningsgrundlag?
- Konkurrencelandskab – er alle peers med i analysen og adskiller virksomheden sig på kritiske parametre, som f.eks. pris, kvalitet, levering, funktionalitet, brugeroplevelse, service mv.?
- Markedet – har virksomheden kunder, som kan bekræfte markedshypoteserne? Holder markedsantagelserne og er markedspotentialet stort nok?
- Team – hvilke kritiske kompetencer mangler? Har CEO/stiftere de fornødne kvalifikationer? Er fordelingen af ejerandele/incitamenter skæv?
- Geografi – ligger virksomheden inden for passende kørselsafstand?
- Ambitioner – har du og stifterne de samme ambitioner f.eks. hvad angår exit om 2-3-5 år? Matcher deres drømme dine?
- Værdiansættelse – er værdien fair? Efter at have set et antal præsentationer af startups og deres værdiansættelser vil du have en fornemmelse af, hvornår værdien er rimelig eller over-valueret. Prøv Keystones’ værdiansættelsesmodel, ”Høker Kalkulen” som inspiration til din analyse.
#6 Lær at spotte faresignalerne hurtigt og undgå at spilde for meget tid på kaffemøder
Hvert år registreres 20–30.000 nye virksomheder i Danmark. Mange vil før eller senere søge hjælp fra risikovillige investorer. Der er rift om dig og din tid, og dine timer kan derfor lynhurtigt blive spist af lange telefonsamtaler og kaffemøder med iværksættere. Det kan blive ekstra dyrt, hvis du bliver påvirket af såkaldt ”Sunk-Cost bias”. Omregnes den tid du allerede har investeret i møder og evaluering af en startup til kroner, og lægges der dertil alternativ-omkostninger, så har du teoretisk set allerede tabt penge, hvis du ikke investerer. Det skal ikke påvirke din beslutning. Kend faresignalerne og vær konsekvent og bevidst om, hvem du vil investere tid i og hvornår du tager møde nummer et, to, tre osv.
TOOLTIP:
Læs om 16 klassiske faresignaler her: ”Hvornår ved du om et startup styrer mod jorden”
#7 Spørg dit netværk til råds
Brug folk i dit netværk med erfaringer på området. Du kan evt. melde dig ind i et netværk som Keystones og få konkret sparring omkring dine investeringsovervejelser. Vær ikke for stolt til at spørge om hjælp.
#8 Overvej at starte blødt ud med prøveperioder og ”baglæns due diligence”
Har du efter en tids screening og de første kaffemøder øjnet et potentielt match? Du kan reducere en væsentlig del af risikoen ved at starte ud med en prøveaftale. Over et par måneders prøveperiode tester I et samarbejde, hvor du løser konkrete opgaver og leverancer. Sideløbende får du gennemført en slags baglæns due diligence, fordi du får mulighed for at komme ind på livet af stifter-teamet, før du hopper ud i en investering. Hvilke type mennesker er de? Har de det, der skal til? Har I god kemi og er der basis for et godt ”ægteskab” mellem dig og dem?
TOOLTIP:
Som medlem af Keystones får du adgang til undervisning samt prøveaftale-skabeloner til regulering af processen, før en evt. fuldbyrdet investeringsaftale indgås.
#9 Start med at investere små beløb i flere startups
Udover at risikospredning statistisk set lover de bedste muligheder for afkast, så er der også en værdifuld læringsmulighed i det. Sker det f.eks. i syndikat med andre investorer, så har du nogen at læne dig op ad og sparre med både før, under og efter investeringen. For det andet skabes nogle unikke tillidsbånd til dine medinvestorer – du kan nemt invitere dem med på en ny investering. For det tredje vil en portefølje af startups forsyne dig med en viden, der kan gøre dig endnu skarpere som investor og virksomhedsbygger.
#10 Gem kapital til senere investeringsrunder
Startups vil ofte vende tilbage til deres eksisterende ejerkreds efter nye penge. Det sender et stærkt signal over for nye investorer, at de eksisterende går med. Derudover kan du også have en interesse i at forsvare dine ejerandele og undgå udvanding. Så overvej at have reserverne klar til de næste runder.
Bliv medlem af Keystones og kom godt i gang
Som medlem af Keystones får du medlemsbogen ”Angel Business – Sådan får du succes med at investere i startups”, 10 kurser, +40 kvalificerede cases om året, +20 møder, +300 andre medlemmer at sparre og investere sammen med, adgang til +170 cases fra online-oversigten, guidance og konkrete hjælpeværktøjer og meget mere.