Foto: Walther Bølge

Da Phaedria Marie St. Hilaire begyndte på startup bestyrelsesuddannelsen hos Niels Brock og Keystones, var hendes fokus, at hun gerne ville være bestyrelsesmedlem. ”Men under uddannelsen har jeg fået mere smag for også at blive investor.”

 

”Det kom som en dejlig overraskelse,” siger Phaedria Marie St. Hilaire, der for nyligt vandt prisen ”bedste Bestyrelsespitch og Investorkompas,” der var afslutningen for et nyt hold på bestyrelsesuddannelsen hos Niels Brock og Keystones, rettet mod det danske startup-miljø.

”Jeg var overvældet, fordi jeg umiddelbart er uerfaren i den verden. Jeg har ikke nogen bestyrelsespost, jeg har ingen investeringer og jeg var ikke aktiv i Keystones, så jeg regnede ikke med at vinde. Jeg troede, at det ville blive en af de andre fra holdet, som havde mere erfaring end jeg havde. Så det var en positiv overraskelse, der boostede min selvtillid,” fortæller Phaedria Marie St. Hilaire, der har en fortid som director i Novo Nordisk, og specialist- og lederjobs i VersaMatrix og Carlsberg. Derudover har hun en ph.d.-grad i kemi og i onsdags kunne hun tilføje en ny titel på sit allerede imponerende CV.

Bestyrelsesuddannelsen, der blev etableret sidste år i et samarbejde mellem uddannelsesinstitutionen Niels Brock og investornetværket Keystones, sætter kursusdeltagerne i stand til at kunne træffe strategiske beslutninger som skaber retning, vækst og værdi i nystartede virksomheder og løber over seks dage.

Imponerende baggrund

”Jeg mener selv, at jeg har meget at tilbyde. Og når jeg reflekterer over det, tror jeg, at en af grundene til at jeg vandt, var, at jeg kommunikerede klart og tydeligt. Det er noget, jeg har arbejdet meget med igennem min karriere,” siger Phaedria Marie St. Hilaire, der oplevede onsdagens pris som en blåstempling af kompetencer hun er i besiddelse af.

”Jeg synes, at hun var en virkelig værdig vinder. Hendes pitch var meget brændende og engageret og som rent kommunikationsmæssigt havde et højt niveau. Hun fremstod skarp og passioneret,” siger Kenneth Larsen, CEO i Keystones, der har været både underviser og coach på uddannelsen.
Kenneth Larsen peger også på, at Phaedria Marie St. Hilaires profil er spændende, da hun i de senere år har lavet flere frivillige projekter, der viser, ”at det ikke bare handler om hende selv, men at der også er noget større med i pakken,” som han formulerer det.

”Derudover har hun en frygtindgydende baggrund som meget dygtig og højt uddannet, og hun har været nogle spændende steder. Hun er lidt ny i startupverdenen, hvis man sammenligner hende med nogle af de andre studerende på hendes hold, men det talte ikke ned, da dommerpanelet skulle vælge dagens bedste pitch,” konstaterer Kenneth Larsen.

Bestyrelsesarbejde er ikke kun processer, rapporter, lovgivning, skat og strategier

”Jeg tog uddannelsen fordi, at jeg gerne vil begynde at tage de næste skridt i min karriere, og for at jeg bedre kunne forstå startupverdenen. Jeg har før arbejdet i startups, ikke som klassisk founder men som specialist og leder. Lige nu leder jeg en nonprofitvirksomhed (ProWoc), hvor jeg har et advisory board. Så med denne her uddannelse er jeg bedre klædt på, hvis jeg selv kommer i en bestyrelse, men også i forhold til, hvad jeg selv kan forvente af mit eget advisory board,” siger Phaedria Marie St. Hilaire, der fortæller, at uddannelsen har øget hendes motivation til at gå efter bestyrelsesposter fremover.

Inden Phaedria Marie St. Hilaire begyndte på bestyrelsesuddannelsen, undersøgte hun udbuddet af bestyrelsesuddannelser før valget faldt på Niels Brocks og Keystones’ uddannelse.”Jeg valgte netop denne uddannelse fordi, at den var rettet mod bestyrelser i startups. En anden ting jeg satte pris på ved uddannelsen var, at der blev understreget, at vi ville få en forståelse for corporate governance og compliance på en anden måde end en mere old school corporate tilgang. Bestyrelsesarbejde er ikke kun processer, rapporter, lovgivning, skat og strategier. For startupmiljøet er der andre aspekter, der også skal lægges vægt på. På uddannelsen talte vi for eksempel meget om trends og forventninger til bæredygtighed i fremtiden, og hvilken betydning det har for kommende kapitalrejsninger,” forklarer Phaedria Marie St. Hilaire.

Man skal kunne tåle, at der bliver lavet fejl

Ifølge Kenneth Larsen har det for Keystones været et vigtigt element, at der i uddannelsen har været lagt vægt på blandt andet emnet bæredygtighed.

”Hvis man ikke får bygget bæredygtighed og impact tankegangen ind i en startup fra begyndelsen, så kan det hurtigt blive vanskeligt at rejse kapital om et par år,” siger Kenneth Larsen og peger på, at startupverdenen er meget anderledes end det traditionelle corporatemiljø:

”Startups kræver typisk en anden type coaching – ledelses- og bestyrelsesmæssigt – end i de store og mellemstore virksomheder. Så coachingrollen er langt større i startupverdenen. Det samme gælder nok hands-on assistancen, fordi ledelsen i unge startups ofte er forholdsvis svag eller endnu ikke har fået de rigtige ressourcer ind i virksomheden endnu.”

Normalt er en bestyrelse et slags kontrolorgan overfor ledelsen af en større virksomhed, og kontrolelementet er også til stede i startupbestyrelser men ikke i samme grad som i store virksomheder, siger Kenneth Larsen:

”Men alle bestyrelsesmøder skal ikke bruges på at tale om tal, budgetter og kontrol. Der bliver i højere grad fokuseret på forretningsudvikling, kunder og produkter i en startupbestyrelse end man normalt ville gøre. Man fokuserer også meget mere på finansiering og kapitaltilførsel end i store og mellemstore virksomheder.”

Og så er der også noget omkring kultur og mentalitet som adskiller startupverdenen fra den mere traditionelle erhvervsverden. At starte en ny virksomhed er ikke en lineær proces, fortæller Kenneth Larsen.

”Man skal som startupbestyrelse forstå, at det, at ledelsen fejler, er en naturlig del af startup-processen. Derfor skal man som startupbestyrelse mentalt kunne tåle, at der bliver lavet fejl,” siger han.

Nu har jeg fået smag på at blive investor

Phaedria Marie St. Hilaire synes, at det er en god ide, at uddannelsesinstitutionen Niels Brock og investornetværket Keystones samarbejder om bestyrelsesuddannelsen, fordi de studerende i høj grad har haft mulighed for at afprøve det, de har lært.

”Som studerende får man en teoretisk viden, og så er der en arena, hvor vi kan afprøve det i. Hvis man fx kombinerer uddannelsen med et mere aktivt forhold til Keystones ved at investere i nogle af deres cases. Jeg gjorde det ikke selv, men jeg har lovet mig selv, at jeg vil udnytte det potentiale der er, ved at jeg nu er blevet medlem af Keystones, og dermed har adgang til spændende investeringscases,” fortæller Phaedria Marie St. Hilaire, der på den måde har fået en ekstra gevinst ved at tage Danmarks første startup-bestyrelsesuddannelse:

”Da jeg begyndte på uddannelsen, var mit fokus, at jeg gerne ville være bestyrelsesmedlem men ikke nødvendigvis investor. Men under uddannelsen har jeg fået mere smag for også at blive investor.”

Næste hold på Niels Brocks og Keystones bestyrelsesuddannelse starter den 9. september 2021.

Læs mere om startup bestyrelsesuddannelsen her