FOTO: Morten Nielsen (CFO) og Jack Nikogosian (CEO)

Blockchain og krypto-boblen er sprunget. Tilbage står dog stadig mange seriøse aktører på området. I Danmark har et fintech-startup ARYZE mødt stigende interesse bl.a. for deres visioner om at bygge en “neobank” og betalingsnetværk baseret på blockchain, der skal håndtere digitale kontanter i forskellige valutaer, som f.eks. “eKronen”. Bagved står branchens mest erfarne kræfter og senest har 6 Keystones-medlemmer samlet investeret over 750.000 DKK i virksomheden. Hvad motiverede dem?

ARYZE er ikke en helt almindelig Keystones-case. Den er “kryptisk” og kræver, at virksomheden ikke bare pitcher for sit publikum. De skal også uddanne det. Det er læren om fremtidens databaser, blockchain, “det nye internet”, kryptovalutaer, ICO’er, smart kontrakter og vigtigst af alt: at skille skidt fra kanel i en af tidens mest hypede teknologier. Først derefter vil investorerne måske stå tilbage med en erkendelse af, at danske ARYZE er det rette sats. Nogenlunde sådan var processen, da ARYZE besøgte Keystones og vandt medlemmernes kærlighed.

Det handler om tilliden til teamet

Henrik Kofoed er medlem af Keystones. Han er uddannet revisor og har været partner i førende revisions- og konsulenthuse gennem mange år. Han har længe overvåget blockchain-branchen og sat sig grundigt ind i tingene. For ham var kompetencerne afgørende:

“Teamet bag ARYZE er yderst kompetent inden for de to vigtige discipliner: den finansielle verden og kryptovaluta. Med denne kombination har de udviklet en spændende strategi for at blive den første globale digitale bank. Teamet har den initiale funding på plads og vil rejse yderligere funding via en ICO eller STO, hvilket er nye spændende finansieringsformer. Vi kan med stolthed konstatere, at vi i Danmark har disse kompetencer,” udtaler Henrik Kofoed.

Et andet medlem, Pelle Nicolaisen, har flere års baggrund som partner i et stort konsulenthus og finder ligeledes ARYZE-teamet overbevisende.

Udover at en investering i ARYZE er en sjælden og spændende mulighed for potentielt at forbedre mulighederne for mennesker på hele kloden, er baggrunden for en investering også, at teamet bag firmaet virker yderst kompetente, velorganiserede og ikke mindst dybt engagerede. Alt i alt er det ikke overraskende for mig, at de har vundet flere forskellige iværksætterkonkurrencer og desuden har fået etableret et imponerende advisory board”.

Først nu er markedet modent
“Investorer investerede i blinde for “fear of missing out” i dubiøse, dårlige og nogle gange rene svindel-investeringer.”

Den første bølge af eufori afløses måske snart af en ny. Men til den tid forventes udviklingen i markedet at være mere stabil og levedygtig. Lige som i årene efter dot-com-boblen. Med andre ord er teknologien og markedet blevet modent og derfor er timingen perfekt, mener de nye investorer og medstifter af ARYZE, Morten Nielsen. Ifølge Morten vil man i 2019 se markedet komme tilbage i et helt nyt format både gennem ICO’er version 2.0 eller gennem STO’er (Secuity Token Offers), som er regulerede aktiviteter.

“Den første generation af ICO’er (initial coin offers) manglede substans, corporate governance, klarhed om de juridiske sammenhænge, pålidelige token-economics, etc. etc. Stort set alt hvad man som investor med rette kunne forvente manglede bortset fra krypto-produkterne selv. Investorer investerede i blinde for “fear of missing out” i dubiøse, dårlige og nogle gange rene svindel investeringer. Det var derfor ikke så mærkeligt, at krypto-markedet fra 2. kvartal 2018 begyndte af falde sammen. ARYZE tilhører den næste generation af ICO’er (2.0), som angriber finansieringen på en helt andet måde, meget a la det investirer fra den traditionelle investerings verden forventer og til forveksling ligner et prospekt, samtidigt med at vi bibeholder de fundamentale ting som gør ICO’er spændende”, udtaler Morten Nielsen.

“Banking the unbanked”

For Keystones medlemmerne har det også haft stor betydning, at ARYZE er ved at udvikle en løsning, som vil kunne få en stor og reel indflydelse på mange menneskers hverdag og økonomi:

ARYZE vil udvikle en digital platform, hvor personer i områder uden banker og lignende infrastruktur kan sætte penge ind og overføre beløb (instant multi-currency transactions) via smartphone til andre, både nationalt (gratis) og over landegrænser til meget lav omkostning. Det giver helt nye muligheder til de mange millioner, der i dag ikke har en bank og alene kan overføre beløb med fysiske kontanter. ARYZE vil kunne ”banking the unbanked”. Konceptet har også store B2B-potentialer”, udtaler Henrik Kofoed.

Pelle Nicolaisen:

“Jeg synes, at ARYZE er en interessant investeringsmulighed, idet virksomheden overordnet arbejder med at virkeliggøre en indlysende god idé som potentielt har betydning for de mange mennesker verden over, der har en smartphone. På samme måde som Skype i sin tid gjorde det muligt at ringe gratis til hinanden udenom telefonselskabernes dyre minuttakster, vil ARYZE gøre det muligt for alle med en smartphone at overføre penge gratis til hinanden, nationalt såvel som internationalt, udenom NETS, MasterCard, bankerne osv. som i dag tjener mange penge på noget som rent teknisk kan gøres meget enkelt. Succesen med MobilePay i Danmark illustrerer rigtig fint det store behov for sådan en løsning. MobilePay i sin nuværende form er dog ikke nogen langtidsholdbar løsning på grund af gebyrer til NETS, fordi den kræver at man har et kreditkort og fordi den desuden ikke kan bruges til udenlandske overførsler. MobilePay kunne til gengæld gå hen og blive en interessant kunde for ARYZE. Den teknologiske platform som ARYZE opbygger vil desuden kunne give en række afledte muligheder indenfor eksempelvis betalinger i (web)butikker, lønudbetalinger, bonusmiles ved flyvninger mv.

Det er vigtigt at forstå krypto-spillets regler først

Pelle Nicolaisen:

”Vælger man at investere i ARYZE skal man bruge noget tid på at forstå investeringsformens fordele og ulemper. En klassisk måde at investere på er som bekendt at få en andel af ejerskabet i form af anparter/aktier og ud fra disse få et udbytte og med tiden en væsentlig bedre salgspris, hvis nogen på et tidspunkt vil købe virksomheden. Investeringen i ARYZE består i såkaldte ICO’er (RYZE-tokens) som i stedet giver ret til en andel (50%) af det løbende bruttooverskud. Udlodningen foregår i praksis ved at ARYZE løbende tilbagekøber tokens for disse penge, hvorved værdien stiger ud fra en generel betragtning om udbud og efterspørgsel af tokens. Det vil være muligt at handle de udstedte tokens internationalt næsten fra dag 1, hvorved det vil være muligt for den enkelte investor at kunne lave en exit når som helst det måtte ønskes. Investeringsformen er meget ny i Danmark men har været anvendt en del i USA de senere år. ”

Overvejer du også at blive medlem af Keystones?

Læs mere her