Mulighed for færre syge, lavere dødelighed og økonomiske besparelser gjorde medtech startup meget attraktiv både blandt investorer og købere. 10 medlemmer af Keystones-netværket nåede lige at komme med, og her kan du læse mere om deres erfaringer.

UV Clinical er en medtech startup. Det handler om at bruge den nyeste viden om ultraviolette c-stråler til desinfektion, om patienter i respirator og om at mindske risikoen for udvikling af livstruende lungebetændelse. Potentialet ved at begrænse respiratorforårsaget lungebetændelse er meget stort, både set fra patientens og hospitalets vinkel, og potentialet ved at udbrede teknologien til andre områder er sandsynligvis endnu større. UV Clinical var i sensommeren 2019 omkring Keystones-netværket på jagt efter ekstra funding, i første omgang 1,5 mio. kr. til bl.a. at produktionsmodne og muligvis gennemføre et salg af virksomheden.

Keystones-medlem Jan Friis Jørgensen var en af tre lead investorer. Han har startuperfaring fra begge sider af bordet, som grundlægger af Image Metrology samt som investor i to nylige Keystones-cases, Cph Nano og Fluidan. Vi har spurgt ham om motivation, lessons learned og forventninger.

Tjek: Stærkt teknisk fundament, kundebehov samt økonomisk & sundhedsmæssigt potentiale

Jan har en solid teknisk baggrund og mange års erfaring fra medicoområdet. Den viden anvender han nu som investor, hvor et af hans kriterier er, at virksomheden skal have et stærkt teknisk fundament. Han lægger desuden vægt på, at der er et reelt kundebehov, som forudsætningen for en økonomisk eller sundhedsmæssig gevinst.

UV Clinical gik rent igennem denne første screening, og Jan påtog sig sammen med to andre Keystones-medlemmer rollen som lead investorer. Fælles for de tre er, at det var deres første erfaring som lead investor.

“Kapitalbehovet faldt lige pludselig drastisk”

Da UV Clinical præsenterede virksomheden for netværket, gik man efter funding på 1,5 mio. kr, til produktionsmodning som optakt til en relativt hurtig exit.

“UV Clinicals ledelse var dygtige til at sætte møder op med interesserede købere i både USA og England. Det viste sig, at interessen for virksomheden og løsningen var større, end man havde regnet med. En attraktiv exit rykkede på den måde meget tættere på, produktionsmodningen var mindre presserende, og så faldt kapitalbehovet lige pludselig drastisk”, fortæller Jan om processen.

I tørre tal fra 1,5 mio. kr. til. 650.000 kr. Det var ikke svært at finde investorer, som gerne ville med ,og lead-gruppen havde hurtigt samlet en gruppe på i alt 10 investorer, hvoraf flere gerne havde investeret større beløb, end de endte med at få mulighed for.

“Det var næsten for godt til at være sandt”

Leadgruppen stod for at lave due diligence, hvor man i første omgang analyserede markedets størrelse. Blandt værktøjerne var statistikker og sygehusrapporter omhandlende bl.a. antallet af respiratorpatienter, varighed af behandling og antal patienter, der udvikler lungebetændelse på grund af bakterievækst i respiratorrør. Dernæst analyserede man med hjælp fra en af de menige investorer, hvor stærkt UV Clinicals patent er, og om man har “freedom to operate”. Alt så godt ud, ja så godt, at investorgruppen stod tilbage med fornemmelsen af, at det var for godt til at være sandt:

“Flere investorer forstod ikke, hvorfor UV Clinical med så stærk en case og så relativt lille behov for kapital overhovedet besværede sig med at involvere os. Det viste der sig at være nogle helt naturlige forklaringer på, og vi fik ro i maven,” forklarer Jan.

“Drømmen er at være med til at lave en unicorn”

UV Clinical er i skrivende stund, november 2019, stadig på founders’ hænder, men man forventer en snarlig exit. Går alt som planlagt, er det noget nær drømmescenariet for de fleste investorer. Det er Jan heller ikke utilfreds med, men han er samtidig helt klar på, at han fremover gerne vil foretage længerevarende investeringer og således tage Keystones vision om at bygge virksomheder helt bogstaveligt og måske en dag være med til at skabe en dansk unicorn.

“I startups kan man se potentialer, som andre ikke har opdaget endnu.”

Overvejer du også investering i startups?
Læs om medlemskab her