Den danske early stage startup, EHUB, fik via Keystones sin første kapitalrejsning i marts. For founders og investor var det ikke et spørgsmål om investorkapital og ejerandele men hele hånden på kogepladen og svedet bag komfuret, det nu handlede om – sammen.

 

Der skal tre personer til at skabe en succesrig startup: En hipster, en hacker og en hustler. Hipsteren har styr på produktet, hackeren på teknologien og hustleren på forretningen.

”Jeg er hustleren,” siger Jim Larsen og griner. Med anekdoten hentyder han til, at han som investor i dag er det tredje led, som manglede, inden han tidligt i år trådte ind i e-sportsvirksomheden EHUB som både investor, forretningsudvikler og medarbejder.

Dette er historien om en early stage virksomhed og en investor, der indgår en sweat equity aftale. Der var penge i aftalen, men den handlede også om en dag om ugen på arbejdspladsen for investor, og om en forventning fra founders side om tilførsel af nødvendig kommerciel og strategisk viden.

Selv om Jim Larsen kun er 40 år, har han i løbet af 16 år skabt fire virksomheder. Men han er nu hoppet over på den anden side af bordet, og har i halvandet år været medlem af Keystones netværket, hvor han har investeret i fire startups.

Den sidste investering, der faldt på plads i marts i år, er en sweat equity investering i EHUB.

Gaming og e-sportsekspert

EHUB er en digital klubhus- og træningsfacilitet for e-Sportshold, der leverer en alt-i-én træningsløsning. Målet for EHUB er at gøre e-sportstræning meget mere simpel for e-sportshold, og det sker ved at fuldautomatisere alle de kedelige processer i én platform, forklarer Christian Cramer, der er founder af EHUB.

Et liv med interesse og passion for gaming og e-sport fører i 2017 til en stilling som den første ansatte e-sportskonsulent i DGI Esport, hvor Christian Cramer videreudbygger sin erfaring og netværk indenfor e-sport. På baggrund af sine blot fire år i DGI, har Christian været med til at opbygge over 200 e-sportsforeninger med tusindvis af spillere, samt har været medvirkende til uddannelse af over 1000 e-sportstrænere.

Christian Cramer får ideen til EHUB på baggrund af sin tid hos DGI og som e-sportstræner hos Copenhagen Esport, hvor han på nært hold oplevede digitale trends og udviklingen af e-sportshold.

Jeg havde aldrig hørt om sweat equity

I slutningen af 2019 indsender Christian Cramer sin virksomhedside og pitch-deck til Keystones for at høre, om investornetværket kan sætte ham i forbindelse med relevante kommende investorer.

”Som en early stage SaaS-virksomhed, tænkte jeg, at vi skal bruge penge til en programmør, så vi kan komme videre. Men da jeg kom i dialog med Keystones, som var meget begejstret for min idé til EHUB, præsenterede de mig for ideen om, at vi blev lagt ud som case på deres LinkedIn, hvor vi skulle søge sweat equity, da det var for tidligt at gå ud i en pre-seed runde,” fortæller Christian Cramer.

Tre investorer fra Keystones netværket viser interesse, og Christian Cramer og hans co-founder, Daniel Andersen Meltesen, ender med at indgå i reelle forhandlinger med investor Jim Larsen.

”Jeg havde aldrig hørt om sweat equity før. Men jeg var godt klar over, at vi ikke havde alt i vores foundergruppe, som der skulle til, for at vi kunne blive en stor skalérbar virksomhed. Hverken Daniel eller jeg har en kommerciel baggrund, og vi har ikke prøvet at drive en startup før. Vi havde heller ikke noget netværk i investor-verdenen,” siger Christian Cramer, der lagde mærke til, at Jim Larsen kom med et helt andet mindset end det, de to founders selv repræsenterede:

”Sådan her bygger du virksomheder, sådan her tænker du kommercialiseringstankegang ind i EHUB, sådan her får du EHUB til at vokse.”

Det er også vigtigt for Christian Cramer og Daniel Andersen Meltesen, at Jim Larsen ved, hvordan kommende investorer ville se på EHUB som en kommende potentiel investering, når der skal rejses nye runder.

Med Jim Larsen kommer der en ressource ind i den unge startup, som har holdninger, viden og erfaring med at bygge virksomheder. Og frem for alt så kender han de forskellige processer, som EHUB snart skal igennem: Jagten på den næste nye investering og partner, som kan være med til at tage virksomheden til næste niveau.

Investor og founders bliver enige om en sweat equity aftale.

Investor på arbejde

Sweat equity er når investorer lægger arbejdskraft og spidskompetencer i virksomheden i stedet for penge, og på den måde får en ejerandel i virksomheden. Modellen bliver primært brugt ved early stage startups.

”Kloge penge er ofte godt,” siger Jim Larsen, ”og der er virkelig mange gode kompetencer i Keystones netværket, men i EHUB’s tilfælde var det centralt, hvilket stadie virksomheden var på. Når man traditionelt taler om kloge penge, så tænker man straks bestyrelsesposter og advisory boards. Men EHUB er en pre-seed case, så at etablere en bestyrelse med relevante og kloge mennesker ville her være fuldstændig overkill. For det er slet ikke det, som en sådan pre-seed case som EHUB havde behov for.”

Det handler ikke om bare at mødes fire gange om året for at gennemgå en forretningsplan, men nærmere om at løse konkrete problemstillinger og at udvikle virksomheden på bestemte strategiske områder. Det var ikke kapital og kloge penge EHUB i første omgang havde brug for, men en investor der går direkte ind i driften og udfylder det kompetence-gab, der måtte være i opstarten.

”Jim kom både med penge og sweat equity, og det var især det sidste i form af energi, forretningsforståelse og hans direkte ressourcer i virksomheden, som vi gik efter, da han sætter hånden direkte på kogepladen, og viser overfor os, at det her er noget han vil,” fortæller Christian Cramer.

Vi startede med en 3 måneders prøveperiode

At sende en investor direkte ind i en virksomhed kan være en meget følsom proces. Derfor blev founders og Jim Larsen enige om en tre måners prøveperiode. Aftalen gik ud på, at hvis prøveperioden gik godt, så blev den værdi, som Jim Larsens arbejdskraft havde lagt i EHUB, overført til hans sweat equity aftale med deraf følgende ejerandel. Og gik det ikke godt, så ville Jim Larsen få en aftalt betaling for de tre måneder, som ville blive udbetalt på et senere tidspunkt.

”Vi vidste jo ikke, om vi ville kunne arbejde sammen. Det er noget man skal bruge noget energi på at finde ud af i modsætning til en traditionel investeringscase, som handler meget om due diligence. Her er der også tale om en menneskelig due diligence, hvor man også skal etablere en arbejdsrelation til founders,” forklarer Jim Larsen, der understreger, at det er vigtigt, at der er aftalt nogle helt klare mål for, hvad investor skal løse eller komme med, så der ikke er nogle uklarheder om dette:

”Går det godt bliver beløbet konverteret ind i den indgåede sweat equity aftale. Jeg har en tilbagesalgspligt (reversed investing, red.) i forhold til mine aktier, hvis jeg ikke løser de opgaver og mål, som vi har aftalt.”

Én arbejdsdag om ugen på samme løn som stifterne

Jim Larsen skal levere, hvad der svarer til en arbejdsdag om ugen hen over et år hos EHUB. Den dag om ugen bliver både benyttet til drift men også til strategisk udvikling og produktudvikling.

”Vi fastsatte en lav timeløn til mig helt bevidst. Mit råd til andre investorer er; lad nu vær med at sætte jeres timelønninger som højbetalte konsulenter. Vi, som investorer, forventer af founders, at de går til en founderløn, og det niveau, mener jeg, at man som investor også bør tage på sig, hvis man kommer ind som co-founder,” siger Jim Larsen.

Det tager i alt fire måneder at få aftalen på plads, hvor parterne fik juridisk rådgivning af LegalHero, der leverer juridiske løsninger til startups.

Pre-seed runde på vej

Og der er nok at se til, for udviklingen går særdeles stærkt i e-sportsverdenen.

”For hver dag der går, hvor en e-sportsvirksomhed ikke er i fremdrift, kan du sige, at den er i afvikling. Så hurtigt går det,” siger Christian Cramer. ”Dem, der rykkede for tre år siden, de er i dag nogle af største i industrien i dag. Og de bliver ved med at vokse, så det er et meget ungt marked, hvor det handler om at rykke nu, hvis man vil være med til at skabe morgendagens foretrukne e-sport.”

Nu går EHUB i gang med at rejse en pre-seed runde, og her er det, at Jim Larsen med sin baggrund og kompetencer for alvor kommer i spil.

”Pre-seed runden er en af de centrale opgaver, der er blevet lagt på mit bord. Vi søger én til halvanden million kroner og håber, at vi med Vækstfonden kan få matchet det, men det er et puslespil, som vi i øjeblikket arbejder på at få på plads,” siger Jim Larsen.

E-sport er uden grænser, så de internationale skaleringsmuligheder er enorme og EHUB har da også kikkerten rettet den vej. Om gamere eller e-sportshold sidder i Sydkorea eller i Rusland er fuldstændig underordnet – markedet er globalt. Men Jim Larsen understreger, at EHUB på nuværende tidspunkt er en pre-seed case, da EHUB’s product-market-fit ikke er 100 procent på plads endnu:

”Vi har strategien, vi har platformen ude i en betaversion, men den skal stadig udvikles. I den næste runde forventer vi en runway på 12 til 18 måneder, og når de er brugt, så er vi klar til en egentlig seed runde, hvor den internationale skalering kommer i spil. E-sport, der er en reel sport med foreninger og klubber, er en kæmpe mulighed for kommende investorer, fordi det er så ung en sport, så kan investorerne være med på vognen i en meget tidlig fase.”

Man kommer til at bruge meget tid sammen

Når Christian Cramer kigger tilbage på processen med at få en ny investor, så tror han ikke, at han ville have klaret det uden hjælpen fra Keystones.

”Jeg var nok ikke blevet præsenteret for sweat equity konceptet uden Keystones, og jeg var nok løbet panden mod en mur. Keystones var grunden til, at vi på en meget ”mild måde” fik etableret et samarbejde med den helt rigtige investor, og at vi fik set hinanden an på en god måde,” siger Christian Cramer.

Jim Larsen, der i mange år havde ”holdt øje med Keystones” da han sad på den anden side af skrivebordet, er også begejstret for både processen og den rolle Keystones har spillet da han og EHUB mødtes.  Han er specielt glad for Keystones kompetence-cases med sweat equity, som han tror, mange early stage startups og investorer kunne få gavn af fremover.

Hans råd til investorer og founders, der overvejer en sweat equity model, er, at de skal fokusere på kompetencer og kemi. Vil en startup have nye partnere ind i virksomheden, skal founders forsøge at få investorer med komplementerende kompetencer. Ellers giver det ikke meget mening. ”Og,” siger Jim Larsen, ”det er vigtigt, at founders og investorer kigger hinanden rigtig godt an. Stemningen skal være i orden, for man kommer til at bruge rigtig meget tid sammen.”

 

Læs mere om sweat equity

 

Forstå “datingaftalen” på 1 min