Er det bedst at være solo-founder eller et founder-team?

Mange investorer foretrækker at investere i et team, men kikker man på data er svaret ikke ligetil. Nogle undersøgelser viser, at solo-founders er mere tilbøjelige til at mislykkes, mens andre viser, at de er lige så tilbøjelige til at lykkes som founders med teams.

En undersøgelse, der fandt ud af, at solo-founder er mere tilbøjelige til at mislykkes, blev offentliggjort i tidsskriftet Nature i 2017. Undersøgelsen kiggede på over 1 million startups og fandt ud af, at solo-founder selskaber havde 20% større risiko for at mislykkes inden for fem år sammenlignet med dem, der blev grundlagt af founder-teams.

Dog viser en anden undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Harvard Business Review i 2019, at solo-founder er lige så tilbøjelige til at lykkes som founder-teams. Undersøgelsen kiggede på over 500 startups og fandt ud af, at der ikke var nogen statistisk signifikant forskel i succesraterne mellem solo-founders og founder-teams.

En 2018-analyse fra EIFO/Vækstfonden viser, at danske innovationsmiljøer, business angels og venture fonde primært investerer i teams med 2,4-2,6 stiftere. Ser vi på udlandet, så er Google, Apple, Microsoft, Youtube, Oracle, Facebook og Twitter nogle overbevisende eksempler på succeser, som havde to eller flere medstiftere. Hvad angår iværksætteres succes er også Keystones store fortalere for founder-teams. Det bygger vi på praktiske erfaringer med solo-founders og risikominimeringstilgang til investeringer. Hvis en solo-founder forlader en startup (f.eks. sygdom, stress, kørt træt) er der stor chance for at virksomheden går i stå. Hvis det er et founder-team, vil virksomheden typisk kunne køre videre.

Også Chrunchbase har allerede tilbage i 2016 testet soloprenør-myten på deres enorme database. De konkluderer, at halvdelen af alle startups, der har haft succes med at rejse kapital samt exits, bestod af solo-founders. Kun en tredjedel bestod af to foundere og 15% af tre foundere. Resultaterne er baseret på et dataudtræk af 7348 virksomheder fra Chrunchbase-databasen.

Hvordan bygger jeg det gode founder-team?

En Silicon Valley-anekdote joker om de tre H’er som afgørende for vinder-DNA’et:

# Hackeren: den tekniske, ingeniør eller IT-type som bygger produktet
# Hustleren: den kommercielle som sælger produktet
# Hipsteren: designeren som indpakker produktet og skaber kundeoplevelser

Det er sjældent, at én person besidder alle tre egenskaber, så derfor er de vigtige at have med i teamet. Men betyder det, at de tre helte nødvendigvis også skal eje en tredjedel hver?

Fordelene ved at have en co-founder er f.eks.: fordeling af ansvar, risiko, udgifter og tidsbudget, mindre stress og ensomhed, mere tryghed, stærk moralsk støtte, komplementære evner, ligeværdig sparring, dvs. flere velgennemtænkte beslutninger, musketer-ånd, bedre incitamenter i teamet, bedre chancer hos investorerne, der typisk foretrækker founder-teams. Og listen fortsætter.

Ulemper er der også. F.eks. det forkerte match, langsommere beslutningstagning, dårligere beslutningsevne, besværligere at dele ud af ejerskab til nye investorer (og mindre at dele ud af), interessekonflikter og interpersonelle udfordringer. Hvert andet ægteskab ender med en skilsmisse. Skulle det være meget anderledes for forretningsrelationer, hvor parterne desuden er under et massivt pres? Hos Keystones har vi set mange startups, der har lidt nederlag grundet konflikter i founder-teamet, så vi anerkender problemstillingen.

Hvordan finder jeg co-founders?

For at finde co-founders til din startup, skal du først tydeliggøre din virksomheds profil og beskrive hvad du søger i en slags job-opslag. Lav en overbevisende præsentation af din idé og identificér dine færdigheder og svagheder. Overvej at samarbejde på mindre projekter forud for et founder-forhold. Vær tålmodig og byg tillid i et solidt partnerskab. Deltag i netværksarrangementer hos bl.a. Antler og Universiteter og brug online platforme som LinkedIn, The HUB og Facebook grupper som arbejder med søgning af co-funders. Du er også velkommen til at lave et opslag i denne Linkedin-gruppe for at søge efter co-founders: www.linkedin.com/groups/4630651/