Copenhagen Nanosystems er de første i verden til at integrere nano-teknologi i helt almindeligt laboratorieudstyr. Nu kan man flytte komplekse analyser ud af laboratorierne og det kan revolutionere en ellers konservativ industri. Udover et produkt i nanoskala, så valgte de også at introducere en investeringsrunde i nanostørrelser.

 

Holdet med forsker- og ingeniørbaggrund fra bl.a. DTU er tidligere deltagere i Danmarks største hardware-accelerator. De har udviklet og patenteret en ny måleteknologi samt landet den første million-ordrer og distributionsaftaler hos landets førende aktører på området. Dette fristede intet mindre end 45 investorer til at købe sig ind i virksomheden for helt til ned 4000 kr. Typisk foretrækker mange startups at sætte en minimumsinvestering på f.eks. 50.000-100.000 for ikke at skulle håndtere alt for mange ejere og interesser. Men inspireret af de seneste nye erfaringer indenfor equity crowdfunding  i Danmark (læs om City Logistics, Lendino, Luggage Hero, Zenz og Hooves), så vejer fordelene ved en bred ejerkreds tungere ifølge stifter og direktør, Emil Højlund-Nielsen:

Vi har med denne runde bygget et stærkt community af ambassadører, hvis netværk og kompetencer vi kan trække på fremover. Nu er døren ofte allerede på klem hos kunden, fordi en af vores ambassadører har anbefalet os og det giver helt nye muligheder for at nå bredere ud med vores produkter i et ellers tungt B2B-marked.

Ingen mellemled

Cphnano valgte imidlertid ikke at gøre brug af en udenlandsk equity crowdfunding platform med tilhørende investeringsselskab, men brugte i stedet digital signering og direkte overførsler til virksomhedens konto. Således kunne cphnano overholde dansk lovgivning og kontrollere graden af offentliggørelse samt undgå platformsgebyrer – typisk fra 50.000 kr. og op efter.

Minibørs: “Mange investorer gør virksomheden mere børsmoden”

Et stort antal investorer er nyttige, hvis cphnano en dag vælger at blive børsnoteret. Det bekræfter den populære minibørs Spotlight Markets, som lige har åbnet kontor i Danmark. Head of Danish Markets, Katrine Hoff udtaler:

Det er vores erfaring, at det kan være en fordel at udvide aktionærkredsen relativt tidligt, fordi selskaberne tidligt kan begynde at arbejde med og får erfaringer med aktionærrelationer. Samtidigt stiller vi krav om spredning i aktionærkredsen og det er jo også positivt, at et selskab over en årrække har udvidet sin aktionærspredning, allerede før processen starter.

Derfor satser vi på dansk nano-teknologi

Ca. 10 ud af de 45 investorer er medlem af Keystones. Ari Kalevi Lehtonen er tidligere ekspert indenfor IT og telekommunikation og han begrunder bl.a. sin investering med virksomhedens høje innovationsniveau og de større perspektiver i at bidrage til at nå verdensmålene.

Jeg investerede i cphnano ud fra samlet vurdering af virksomhedens innovative teknologi (multi-parameter analyse), et stort globalt marked for analyse af stoffer til flere formål og flere industrier, muligheden for flere innovative forretningsmodeller med data og algoritmer i skyen, teamet og visionen om at cphnano i fremtiden vil være med til at løse de helt store problemer med sygdom og fattigdom.

Crowdfunding muliggør spredning

Når man investerer via crowdfunding  – i modsætning til f.eks. syndikater eller endnu mindre grupper – så vil man som “den lille mand” måske have vanskeligere ved at komme til orde. Men til gengæld er Ari tilfreds med, at han som relativt ny startup-investor fik mulighed for at investere et beskedent beløb i et lovende startup, lære sine lektier og samtidig have råderum til at sprede sig over flere investeringer. Ari uddyber:

En anden årsag til at jeg valgte at investere var crowdfunding-modellen, som gjorde det muligt for mig at tilpasse investeringen med min egen risikoprofil og samtidigt være med til at investere i en dansk nano-teknologivirksomhed i verdensklasse. Jeg mener, at cphnano kan udfordre den eksisterende og meget konservative branche for spektrofotometer-analyse med deres banebrydende og patenterede teknologi.

“Om få år skal det være muligt at tage væskeprøver med telefonen i tredjeverdenslande”

Sådan lyder en af visionerne med den teknologi som Copenhagen Nanosystem har sat i verden. Hidtil har det været et omfattende arbejde at lave avancerede analyser af væskeprøver, fordi det kræver et højtuddannet personale, et moderne laboratorium og en hyppig vedligeholdelse af dyrt teknologisk udstyr. Der er en stor forretning i bl.a. laboratorieanalyser af medicin og fødevarer, fordi producenter skal dokumentere alle de stoffer, deres produkter indeholder. Helt billige analyser kan bestilles for omkring 1.500 kr. hos eksterne leverandører, mens udgifterne til at drive eget laboratorium med eget udstyr nemt løber op i millioner af kroner.

Copenhagen Nanosystems har udviklet en nano-teknologisk løsning, de selv betegner som et ”USB til laboratorier”. Den bruges til måling af stoffer i væsker via gængse instrumenter og derudover tilbyder de en SaaS-analyseplatform, hvor kunderne kan uploade og analysere deres data i forhold til kalibreringsmålinger. En løsning, der endnu ikke er set før og er vanskelig at kopiere.

På sigt skal teknologien med et simpelt klik på et mobilkamera gøre det muligt at aflæse drikkevandets renhed, de steder i verden, hvor det kan betyde liv eller død.