Et møde med en vaniljeekspert i Paris gav Mette Ravn smagen for vanilje. På vej mod et netværksevent, arrangeret af Keystones, fik hun et lift af Søren Søgaard. Det skulle gå hen og blive starten på et stort Afrika-eventyr og deres selskab Lake Vanilla Victoria.

 

Mette Ravn er økonom og selvudnævnt madøre. I mange år, har Mette Ravn rådgivet virksomheder om forretning i Afrika. Under et forløb med en krydderivirksomhed kom hun i kontakt med en vaniljeekspert ved navn Fausto Bouchereau.

Efter deres første møde i Paris åbnede hun sin vaniljewebshop.

– Jeg åbnede over en weekend en webshop, med otte forskellige vaniljestænger på et tidspunkt, hvor priserne for alvor var begyndt at stige. Umiddelbart lige efter blev jeg kontaktet af både Politiken, TV 2 og P1,” siger Mette Ravn.

Fra business case til investeringscase

Med en kilopris på over 3.000 kroner er prisen på vanilje steget eksplosivt siden 2013, hvor prisen var 125 kroner kiloet. Derfor var det heller ikke kun de store mediehuse, der hurtigt fandt interesse for det eksklusive krydderi.

Mette Ravn er medlem af Keystones. På vej til et Keystones-arrangement fik hun et lift over Storebæltsbroen af Søren Søgaard, der er investor og også medlem af netværket. Her faldt snakken hurtigt på vanilje.

– Da jeg hørte om mulighederne for at investere i vanilje blev jeg interesseret. Efter jeg undersøgte markedet blev jeg positiv overrasket og efter at have regnet på casen, blev jeg for alvor interesseret, siger Søren Søgaard.

Et par måneder senere skulle deres veje igen krydses ved endnu et Keystones-arrangement. Her kom de hurtigt ind på deres begges fælles begejstring for vanilje. For Mette Ravn havde begejstringen udviklet sig til en konkret drøm om en vaniljefarm i Tanzania. Søren Søgaard besluttede sig for at investere og i sommeren 2019 stiftede de selskabet Lake Victoria Vanilla.

Adskiller sig fra de andre startups

Vanilje blev introduceret til vesten i 1502, efter Christoffer Columbus havde drukket kakao med en lokal høvding. Lake Vanilla Victoria har altså ikke gjort en ny opdagelse på niveau med hjulet eller skabt et nyt marked for et nyt produkt.

– Det her adskiller sig markant fra mange andre selskaber, der typisk investeres i. Tech-selskaber skal oftest ud og skabe et marked, og har måske opfundet teknologi, der ikke er afprøvet endnu. Vi står med en gennemprøvet teknologi og et marked, der allerede kender produktet, siger Mette Ravn.

Det betyder, at risici ved denne type investering er meget anderledes fra de cases, Søren Søgaard normalt investerer i.

– Der er en konkret risiko forbundet med kapacitet og kvalitet. Kan vi producere i de mængder og i den kvalitet, som vi ønsker? Endvidere er der en landerisiko, som er anderledes i forhold til mine øvrige projekter, forklarer han, men understreger dog, at han ikke er nervøs.

– Det er en gennemprøvet teknologi og det færdige produkt kan umiddelbart omsættes globalt. Den nuværende markedspris på vanilje er meget høj, men projektet vil give et fornuftigt afkast selv ved en markant lavere pris end den nuværende markedspris.

I efteråret fik de to vanilje-entusiaster etableret deres driftselskab i Tanzania. De er nu tæt på at afslutte købet af jorden i Tanzania og klar til at komme i gang med farmen og salget af vanilje.

– At have mødt Søren har jo gjort at projektet rigtig tog fart, siger Mette Ravn.