Foto: Danish Design Award 2019, SubReader vandt ’Peoples Choice Award’

5 Keystones-medlemmer har sammen med 3 andre business angels investeret i virksomheden SubReader. Syv procent af verdens befolkning lider af ordblindhed eller dysleksi. Dette handicap påvirker ordblinde negativt i det daglige, og fører ofte til manglende selvtillid og social stigmatisering. SubReader sætter ordblinde i stand til at få læst undertekster højt via en app på mobiltelefonen, hvorved afhængigheden af familie og venner forsvinder.

 

I 2016 grundlagde Alexander Gram Jensen og Anders Bredgaard Thuesen SubReader. De to gymnasieelever fra henholdsvis Horsens og Esbjerg havde fundet sammen om projektet og deltog i efteråret 2016 i ”Impact – Investor Ball 2016” arrangeret af Fonden for Entreprenørskab i samarbejde med den Amerikanske ambassade. Her mødte de Keystones-medlemmet Torben Garde Due, der har fungeret som mentor, samarbejdspartner og fundraiser lige siden.

Dette er historien om to unge ildsjæle og deres startup, en erfaren mentor og en utraditionel brug af Keystones-netværket til at rejse kapital.

Medieforbruget har ændret sig til ugunst for ordblinde

I takt med at streaming services vinder frem til fordel for flow-TV, eksponeres vi for et langt mere varieret medieindhold end tidligere. Meget indhold er udenlandsk og dermed med undertekster. Samtidig er de nyeste serier og film hyppige samtaleemner, hvorved mange ordlinde føler sig udenfor, fordi de ikke kan følge med i dette medieindhold. De kan simpelthen ikke nå at læse underteksterne. Alexanders lillebror, der er ordblind, fik ofte oplæst undertekster på udenlandske film hjemme i dagligstuen af sin mor, og Alexander var ved at blive godt træt af at høre på morens timelange oplæsning.

Vi har alle mobiltelefoner

Ideen med SubReader’s løsning har fra starten været, at den skulle kunne fungere overalt via mobiltelefonen, som de fleste af os altid har på os. I løbet af 2017 blev der derfor udviklet en app, som i første omgang kunne oplæse undertekster i biografen. I dag har ca. 50 biografer købt løsningen og brugernes feedback har været overvældende positive. Ordblinde der aldrig før har set en film i biografen, kan nu tale med om de seneste nye film og har i bogstaveligste forstand fået en ordentlig øjenåbner. Løsningen stilles gratis til rådighed for brugerne i biografen.

Streamingtjenesterne er ikke til at komme uden om

Det er dog i hjemmet, at medieforbruget optager mest tid, og det var derfor naturligt at finde en løsning, der kunne tilfredsstille dette behov. Således udviklede og lancerede SubReader i sommeren 2018 en abonnementsløsning, der med samme app som til biografen, kan anvendes til at se Netflix, HBO og Viaplay.

Eftersom app’en kan oplæse undertekster på over 20 sprog er det naturligt at rulle løsningen ud til streamingtjenester uden for Danmark, og en del af fundingen skal bruges hertil.

Tilgængelighed rykker højere op på agendaen

I mange sammenhænge ser vi, at tilgængelighed er et område der arbejdes med i virksomheder og hos offentlig instanser. Således er netop vedtaget EU’s Tilgængelighedsdirektiv (European Accessibility Act) og i den for nyligt indgåede medieaftale med de to public-service udbydere i Danmark, DR og TV2, er der indført specifikke krav til disses udvikling og implementering af forskellige tilgængelighedsinitiativer – herunder krav om oplæsning af undertekster. SubReader ser store muligheder for at samarbejde med europæiske udbydere omkring udvikling af brugervenlige løsninger.

Når ambitionen går på at være til stede på tværs af medieplatforme er det naturligt også at se på anvendelsen af (udenlandske) film i undervisningen. Seneste udvikling er derfor lancering af SubReader School, en abonnementsløsning, der sætter læreren i stand til at vise udenlandske film uden at nogle (ordblinde) elever skal føle sig uden for, men kan deltage på lige fod med andre.

Investeringsprocessen

I slutningen af 2018 stod det klart, at der skulle en fundingrunde til, hvis ambitionen om at blive en ’de facto standard’ for oplæsning af undertekster skulle indfries. Efter konsultation hos Kenneth fra Keystones besluttede SubReader at køre fundraisingen i eget regi, dvs. at gøre brug af Torben Garde Due’s egen erfaring med fundraising og eksisterende netværk af investorer.

Kenneth Larsen siger:

I Keystones er vi vældigt stolte af, at netværket nu er så stærkt og har fået et eget indre liv, der fungerer i smuk symbiose med møder, pitches og andre events.

Der blev udarbejdet et Term Sheet, og to investorer påtog sig rollen som Lead Investors. Det resulterede i et tilrettelagt forløb, der mundede ud i en investering på 2 mio. kr., hvilket faktisk oversteg det oprindeligt stipulede beløb. Dermed kunne låneoptagelsen hos Vækstfonden reduceres tilsvarende og er landet på et Startlån på 1 mio. kr.

Stifteren af Saxo.com går med

Ud over Keystones-syndikatet har stifteren af Saxo.com, Jørgen Balle Olesen, skudt penge i SubReader, og han er begejstret for investeringen:

Jeg synes, der var et rigtigt godt match med min erfaring fra Saxo.com. Jeg havde allerede spottet Subreader fra en tidligere præsentation på Børsen, og da jeg kunne se fra pitch deck’et, at de allerede var langt fremme på eksekveringen, synes jeg, det var en interessant case for mig.

Det er super, de allerede er i halvdelen af Danmarks biografer og tilmed har udviklet en abonnementsmodel for private. Som gammel boghandler synes jeg naturligvis det er fantastisk, at de kan gøre noget for folk med læseproblemer. Men frem alt synes jeg, at kombinationen af brug af avanceret teknologi i form af AI-dreven tekst til tale, en abonnementsbaseret forretningsmodel og så ‘do good’ komponenten, som ultimativt støtter FNs Verdensmål 4 om adgang til litteratur og læring, hænger rigtig godt sammen her. At der så kan ligge mange andre anvendelsesmuligheder for tekst til tale komponenten fremafrettet i takt med at teknologien forbedres eksponentielt er kun et yderligere aktiv,

Hvad vi har lært af processen

Lead Investor Eyvind Jonsson siger

Jeg er i denne case blevet bekræftet i, hvor essentiel sammensætningen af både det operationelle team samt investorgruppen er, i forhold til kompetencer, netværk og brancheerfaring. Det er ikke ofte, hvor en tech-investering bliver knyttet til et direkte højere mål, både for den enkelte person med et helt specifikt behov og for samfundet, når det gælder det moderne mediebillede.