Nu kan du trække op til 59% af din investering i startups fra i skat – sådan da. Lignende har været gældende i England, Sverige og Schweiz i årevis og nu følger Danmark forsigtigt trop. Keystones har foretaget en undersøgelse af kendskabet til Investorfradragsloven og dens effekt på investorerne. Her er alle resultaterne, Keystones’ presse-udmeldinger og top 4 ekspert-vurderinger.

 

Investorfradragsloven trådte endeligt i kraft 1. februar og består af ca. 7 siders lovtekster, som danske privatinvestorer, iværksættere og interesseorganisationer har skreget efter i årevis. Uanset lovens mulige fejl og mangler, så er første skridt taget og det hilser vi velkommen med armene i vejret.

Læs Investorfradragsloven her

Derfor er vi optimistiske 

Ifølge en ny Keystones-analyse besvaret af 220 respondenter, så bliver Investorfradragsloven bedst modtaget af nye potentielle startup-investorer, mens investorer som allerede har investeret i startups, er mere skeptiske. Det skyldes, at de rutinerede investerer via deres holdingselskab og investerer større beløb, end loven lægger op til.

Læs Keystones-analysen her

Læs Børsen-artikel: Nyt fradrag for investeringer i startups er for de få

Læs FinansWatch-artikel: Nyt investorfradrag udløser glædens dag i investorklub

Læs TechSavvy-artikel: Investorfradraget er sluppet fri – er investorer og iværksættere klar til at gribe chancen?

Undersøgelsen viser en signifikant forskel, da allerede aktive investorer er tre gange mere skeptiske end potentielle investorer. Konkret har 30 procent af de eksisterende startup-investorer svaret, at “de ikke tror investorfradraget er noget, de kommer til at benytte sig af”.

Omvendt har en stor andel (ca. 56 procent) af potentielle startup-investorer svaret, at “de tror, at de vil benytte sig af investeringsmuligheden” – men de er også uklare om, hvad loven går ud på.

Det er en fin lille begynderpakke til måske at få dyppet tæerne og få afprøvet, om det at investere i opstartsvirksomheder er interessant. De investorer, der får smag for at investere i opstartsvirksomheder, kan så opgradere til et holdingselskab senere“, udtaler Keystones-stifter, Kenneth Larsen til Børsen.

Lad os være positive over for tiltaget. Lad os prøve det af. Det kan være et skridt til at få flere danske erhvervsfolk til at investere i startups. Vi har mange dygtige erhvervsfolk med høj løn, som kunne investere og bidrage til startup-selskabers rejse og vækst,” udtaler Keystones-partner Jan Rosenbom til FinansWatch.

Top 4 ekspert-vurderinger af Investorfradragsloven

Hvis du ønsker yderligere baggrundsviden, så har flere advokat- og revisionshuse kommenteret loven her:

  1. DLA Piper: Investorfradrag for direkte investering i opstartsvirksomheder
  2. Edison Law: Introduktion til investorfradrag
  3. BDO: Udsigt til komplicerede regler om investorfradrag
  4. Beierholm: Investorfradag – Nyt fradrag ved investering i unoterede aktier
Betingelser for investorfradrag

Overordnet stiller loven en række betingelser for, hvornår du får investorfradrag. De omfatter bl.a. følgende:

Betingelser vedrørende din investering
Herunder om investering direkte ind i selskabet eller via en såkaldt investorfradragsfond. Du kan ikke investere via dit holding eller via et syndikeringselskab, som mange business angels typisk vil gøre. Du skal desuden beholde aktierne i mindst 3 år.

Betingelser vedrørende opstartsvirksomheden
Herunder en definition af opstart- og vækstvirksomheder. Virksomheden skal have været i markedet med salg i mindre end 7 år. Den må ikke være optaget på børsen og må ikke være kriseramt. Der er mange flere betingelser og det er op til en revisor at afgive erklæring til Erhvervsstyrelsen om, at alle betingelserne er opfyldt.

Selvom loven udelukkende beskriver “aktier”, så er den altså også gældende for anpartsselskaber og iværksætterselskaber. Uanset om det er A/S, ApS eller IVS gives der investorfradrag.

Betingelser vedr. dig som investor
Herunder at du ikke må være i familie med ejerne af opstartsvirksomheden.

Opgørelse af investorfradrag
Fradraget udgør 59 pct. af anskaffelsessummen. Men ved direkte erhvervelse af aktier, kan fradraget højst beregnes på grundlag af en anskaffelsessum på 400.000 kr. i hvert af indkomstårene 2019-2022 og 800.000 kr. i 2023 og senere indkomstår. Ved indirekte erhvervelse af aktier ved erhvervelse af andele i investorfradragsfonde, kan fradraget højst beregnes på grundlag af en anskaffelsessum på 125.000 kr. i hvert af indkomstårene 2019-2022 og 250.000 kr. i 2023 og senere indkomstår.

Beregningseksempel: Investerer du f.eks. op til 400.000 kr. i startups i 2019, så er 59% af dette beløb fradragsberettiget. Det betyder, at du får et fradrag på 400.000 kr. * 0,59 * 0,256 (kommuneskat) = 60.416 kr.

Særlige regler for investorfradragsfonde
Herunder at det skal fremgå af vedtægerne eller fondsbestemmelserne at dens investeringspolitik er ”at investere i små og mellemstore selskaber, som opfylder betingelserne i investorfradragsloven”. Fonden må højest placere 15% af den indskudte kapital i ét startup (ved den første investering). Det vil sige, at ordningen ikke egner sig til syndikeringsselskaber, der typisk oprettes for at investere 100% i ét startup. Desuden skal der være investeret i mindst 4 virksomheder, før der kan foretages opfølgningsinvesteringer og den må ikke optage/yde lån.