Susanne Brønnum blev årets Business Angel 2022

Susanne Brønnum blev årets Business Angel 2022

Den tidligere Nets-profil har været investor på fuld tid siden 2019, er medlem af Keystones og modtager nu prisen som Business Angel of the Year 2022. Læs her om, hvordan hun arbejder med iværksættere.

 

Susanne Brønnum sluttede sit normale arbejdsliv med 25 års karriere hos Nets og valgte i 2019 en helt anden vej. Business Angel.

Det handler som bekendt om at understøtte iværksætteres gode idéer og få sendt dem ud på en spændende vækstrejse, som forhåbentlig ender med, at den investerende engel kan trække sig ud med en økonomisk gevinst. Det er foreløbig lykkedes for Susanne Brønnum. Hun lavede tre succesfulde exits i 2021 og er siden gået ind i nye selskaber, så hun stadig har omkring 10 selskaber i porteføljen.

”Den første exit, jeg havde sidste sommer, var Coinify, hvor jeg også sad i bestyrelsen. Selskabet med en online handelsplatform til kryptovalutaer blev købt af amerikanske Voyager for 84 mio. USD. Et andet firma var Upodi i Aarhus, der havde udviklet en styringsplatform til abonnementer til virksomheder. Her havde jeg også en bestyrelsespost, og Upodi blev solgt til norske Visma i november.”

Susanne ønsker indflydelse

Susanne Brønnum lægger vægt på at have indflydelse i de selskaber, hun investerer i og sidder i dag i syv forskellige bestyrelser.

”Virksomhederne er jo meget forskellige, så der er forskellige ting, de har brug for hjælp til, og hvor man forhåbentlig kan gå ind med sin erfaring og hjælpe med noget. Det kan være det kommercielle. Det kan være skalering af virksomheden, så de kan gå til andre lande. Det kan være, de har brug for hjælp til funding eller, at teamet skal styrkes. Alle har forskellige områder, der kan kræve hjælp og indsigt fra andre. Men alle har det samme mål – at vækste, blive mere værd og komme videre på rejsen og blive større, og det er det, vi som ’engle’ normalt kan gå ind og hjælpe med. Enten med vores viden eller vores penge eller begge dele.”

Er det vigtigt for dig, at du også kan bidrage med din viden og erfaring?

”Jeg har det bedst med at investere i noget, som jeg har forstand på. Så jeg investerer typisk i fintech virksomheder – altså inden for den finansielle sektor. Jeg har arbejdet i mange år i Nets og inden for betalinger m.v. Så jeg har det bedst med at investere i noget, jeg kender til, og det handler meget om digitale tjenester. Og så har jeg det også bedst med at investere i virksomheder, jeg er relativt tæt på. Nogle engle investerer måske i 100 virksomheder og spreder på den måde deres risiko. Jeg vælger mere dem ud, jeg tror meget på, og som jeg kan arbejde tæt sammen med og bidrage med min viden. Jeg er mere selektiv,” siger Susanne Brønnum.

Hvor finder du virksomhederne?

”Der er jo rigtig mange derude. Udover Keystones netværk, er jeg mentor i Copenhagen Fintech Lab og er også godkendt Business Angel hos Vækstfonden. Så jeg er heldig at få rigtig mange henvendelser fra virksomheder hver uge. Men den store opgave er selvfølgelig at vælge dem ud, som man vil bruge tid på. En ting er pengene, men for mig er det lige så meget min tid. Så jeg bruger ret meget tid på at lave due diligence. Det virksomhederne typisk gør, er at de sender et pitch på 7-10 sider om deres virksomhed. Er man interesseret, tager man et møde – typisk med stifter eller CEO, og så kan man lave en due diligence, hvor man virkelig graver ned i data og tester tal og forretningsmodel.”

Checker altid tre grundlæggende forhold før en investering

Susanne Brønnum forklarer, at hun altid checker tre forskellige ting, før hun går ind i noget.

”Den ene er selvfølgelig forretningsmodellen og selve produktet – tror jeg på det? Er der et behov? Kan der bygges en forretningsmodel op? Hænger tallene sammen? Det går altså ud på, at lave en slags mini-markedsanalyse af produktet.”

”Den anden vigtige ting er selve teamet i virksomheden. Kan jeg arbejde med dem? Lytter de? Har de det drive, der skal til? – for det er typisk en lang rejse, de skal ud på. Er de fleksible? – for nogle gange finder man ud af, at produktet skal drejes lidt, eller vi skal et andet sted hen, end vi troede i udgangspunktet, og så er det vigtigt med en fleksibel indstilling. Det kan være enormt svært at gennemskue fra starten, så det kræver nogle møder med dem, måske referencer fra andre – og så er det i virkeligheden lidt en gut feeling i sidste ende.”

”Den tredje vigtige ting handler om de øvrige i bestyrelsen og investorerne. For hvis man går ind i bestyrelsen og tager en post som et led i investeringen, så er det jo mine nye kolleger. Og er det så nogen, der kan inspirere mig og lære mig noget? Ser de samme fremtid for selskabet som mig? Derfor er det også vigtigt, at man får talt med de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Det er også en del af vurderingen af, om det er en virksomhed, man skal gå ind i eller ej,” siger Susanne Brønnum og tilføjer, at hun har lært meget af de mange cases, hun er blevet præsenteret for eller har været med i siden 2019. Man lærer at gennemskue nogle ting.

Hun har også selv kastet sig ind i klimakampen med start af eget selskab – CO2 Hero – der hjælper private og virksomheder med at minimere deres CO2-forbrug.

”Så det er også en god erfaring. At starte med en idé og selv prøve at bygge et team og en forretningsmodel op.”

Gode råd til iværksættere og business angels

Hvad er dit bedste råd til iværksættere?

”Vær ærlig, vær transparent. Iværksættere tror selvfølgelig på deres egne idéer, men de har også alle nogle udfordringer, og dem skal de være ærlige omkring. Man finder jo ud af det, så iværksætterne skal ikke forsøge at holde noget skjult. Alle virksomheder har styrker og svagheder, så læg det hele frem. Ingen forventer, at der er styr på alt, men vær helt tydelig omkring hvad, der er styr på, og hvad der er udfordringer med.”

Hvad er dit bedste råd til andre business angels? 

”Engle er jo meget forskellige. Der er stor forskel på, hvor mange penge de har og hvor meget tid de har til rådighed. Nogen er investorer på fuld tid, men mange har jo deres normale arbejde på fuld tid, som de skal passe. Der er også stor forskel på risikoprofil og investeringsstrategi m.v. Men én ting, som jeg i hvert fald har lært, er ikke at sige ja til første møde. Det er let at blive grebet af stemningen, når man sidder over for en entusiastisk iværksætter med en rigtig god idé. Gå lige hjem først, regn på tallene, tænk det igennem og synes man stadig, det er en god idé, så tager man et nyt møde. Det er i hvert fald noget, jeg selv har lært – man bliver nemt smittet af iværksætternes energi.”

”Hvis man er ny som business angel, så sørg for at lære af andre erfarne engle – det gjorde jeg selv i starten. Sug viden til dig i netværk og møder, følg nogle andre og spørg dem: Hvorfor synes du, det her var fedt? Hvad ser du i den her case? Jeg synes faktisk, engle er meget gode til at udveksle informationer, og der er et godt netværk. Der er mange ting at lære, man skal nærmest lære et helt nyt sprog. Jeg har også skullet lære en helt ny terminologi, opbygge et nyt netværk, finde ud af hvordan det fungerer på det her pre-seed stadie, det meget tidlige stadie med venture fonde, engle, netværk – der er rigtig mange anderledes ting, man skal lære, og det er jo en del af festen,” siger Susanne Brønnum.