Foto: Niki Wacherhausen

Levitate tilbyder amputerede en sportsfod til en tiendedel af prisen. Nu har virksomheden landet sin første millioninvestering til at indfri missionen om at anerkende handicappede som forbrugere.

 

De fleste har set den strømlinede løbe-fod som den kontroversielle, sydafrikanske løber Oscar Pistorius vandt OL-guld med i 2008. Men det er langt fra alle benamputerede, som har adgang til sådan en løbe-fod, når de vil være fysisk aktive.

”Traditionelt har amputerede svært ved at få adgang til sådan et ’sports-blade’. I Danmark koster det mellem 150-180.000 kroner og man skal igennem en masse ansøgninger, for at få lov at købe den. Vi har gjort det meget mere tilgængeligt for den amputerede slutbruger, ved at gå udenom alle de traditionelle processer,” forklarer Andrew Whittaker, medstifter af Levitate.

Virksomheden er stiftet sammen med Lasse Werner Madsen, der selv er amputeret. Lasse oplevede på egen krop, hvordan han kunne få en gå-protese af det offentlige, men at det var næsten umuligt at få en protese til sport. Ikke bare på grund af den meget høje pris, men også fordi man skal omkring ansøgninger, læger og bandagister før man kan få lov til at købe den meget dyre protese.

Derfor tog de to iværksættere sagen i egen hånd og begyndte at udvikle en billigere protese, som kan sælges direkte til forbrugere – uden om refusionsprocesserne.

”Vi har udviklet et koncept, der hjælper de amputerede til at træffe beslutningen selv. I stedet for at skulle få godkendelse af bandagist eller læge, kan de købe sportsfoden direkte fra vores hjemmeside til en fornuftig pris,” siger Andrew Whittaker.

Og den model har nu sikret Levitate sin første investering på et større millionbeløb fra Vækstfonden samt en række prominente business angels som Mette Fløe Nielsen og medlemmer fra Keystones.

“Jeg gik ind i Levitate af flere årsager. Men primært fordi, at de har et produkt, der gør en forskel for mennesker. Dette kombineret med et stærkt team og ”disruptive” forretningsmodel, gjorde det attraktivt for mig, at blive investor i Levitate. Heldigvis var Levitate-teamet også positive i forhold til at få mig med som en del af investor-kredsen,” forklarer Bo Kjøller Westphal, medlem af Keystones.

Investeringen følger i kølvandet på en succesfuld deltagelse i landets største hardware-accelerator Danish Tech Challenge, som hjalp virksomheden et par spring videre.

God forretning i at gøre det billigt

Levitate startede salget af sin protese i oktober 2020 og den store efterspørgsel fra hele verden kom bag på de to stiftere: Virksomheden har allerede kunder fra USA til Chile samt til Singapore.

Men Levitate gør også et par ting anderledes, som gør det nemt for kunderne at købe hos dem. Sportsprotesen er nemlig ’plug-and-play’, så de amputerede kan bruge sportsfoden sammen med det hylster til benstumpen, som de amputerede i forvejen får lavet til gå-protesen.

”Vi har udviklet en metode, hvor vores sports-blade sidder direkte på det eksisterende hylster. Det vil sige, at det er nemt at skifte mellem sportsfod og gåfod. Og så har vi gjort foden højdejusterbar, så vi let kan sælge det til en bred skare. Vi har ikke brug for større viden omkring kunden – det er one-size fits all,” siger Andrew Whittaker.

Det gør, at Levitate kan sælge sportsfoden til cirka 13.000 kroner i Danmark – altså til under en tiendedel af prisen på de traditionelle sportsproteser.

Rider på en bølge af sportstech

Med sportsprotesen bevæger Levitate sig både indenfor impact og livsstil. Men de tilhører også det hastigt voksende sportstech-segment. Og det gør dem i virkeligheden til et meget normalt startup indenfor det hastigt voksende sportstech-segment, som ofte også krydser ind i andre vertikaler.

Det forklarer Enver Hansen, der i dag er advokat men har en baggrund som direktør i ishockey-forbundet gennem 15 år. I dag sidder han også i spidsen for medlemsgruppen “Keystones Sportstech”.

”Der sker meget indenfor sportstech i Danmark lige nu – også sammenlignet med andre vertikaler. Og det hænger muligvis sammen med, at der har været et par store succeser som Endomondo, Tonnser og Veo,” siger Enver Hansen.

De store og vigtige fyrtårne indenfor sportstech betyder også, at investormiljøet har fået øjnene op for branchen. For den er lige nu godt i gang med at ændre sportslandskabet og accelerere de bevægelser, som allerede er i gang.

”De seneste fem år er der investeret over 700 mio. kroner i dansk sportstech og jeg mener bestemt, vi er godt med på den europæiske scene, hvor indflydelsen er voksende,” siger Enver Hansen.

Mere end bare sportsfødder

Med den billige sportsprotese har Levitate åbnet et marked med 15 mio. potentielle kunder verden over. Men virksomhedens mission er langt større, end at sikre sportsfødder til fornuftige priser. 

”Der er mange flere amputerede, end mange tror. Vores mission er at lave en portefølje af produkter, som hjælper folk med forskelligt handicap til at blive aktive. Uanset om man er blind, døv eller sidder i kørestol. På den måde løser vi både fysiske og mentale sundhedsproblemer i den her målgruppe 35 procent af handicappede på verdensplan lever med depression og fysisk aktivitet giver selvværd, som kan afhjælpe det. Så det er der, vores kerne er,” siger Andrew Whittaker.

For at komme i mål med den mission er det også vigtigt for Levitate at blive et livsstilsbrand, som grundlæggende opfatter målgruppen som forbrugere – i stedet for nogle stakler som staten skal hjælpe.

”De bliver ikke traditionelt set som forbrugere. De bliver smurt ind i refusionscyklusser – specielt i Danmark. Men mange af dem har altså helt normale jobs, hvor de tjener penge som alle andre. De bliver bare ikke solgt til på lige fod med almindelige forbrugere,” siger Andrew.

 

Brænder du også for investering i startups?
Læs om medlemskab af Keystones her