Brødrepar fra Keystones netværket rejser mikrofond for ikke-stereotype startups, hvor en simpel og sund forretning, som f.eks. bæredygtig kaffe, er vigtigere end verdensherredømmet. Denne atypiske plan har flere Keystones-medlemmer købt ind på.
Efter flere år hvor venture-markedet har buldret der ud af er det værd at standse op, gøre sig nogle refleksioner – og måske ligefrem gå imod strømmen?
En række medlemmer – herunder brødrene Bjergegaard der bl.a. er kendt som (med)stiftere af Startupbootcamp, virksomhedsfabrikken Rainmaking, Godt Smil – investerede 3 mio. kr. i ØNSK Kaffe. Den investering lå i fin tråd med filosofien om at noget så jordnært som kaffebønner, måske ikke ligefrem har milliardpotentiale, ”men mindre kan måske også gøre det”, udtaler Martin Bjergegaard. Godt få uger senere fik netværket smag for mere og skød yderligere 8 mio. kr. i selve investeringsselskabet, Bjergegaard & Co. En af investorerne begrunder:
”Jeg kan godt lide konceptet i vores mikrofond; der skal være betalende kunder, der skal tjenes penge på hver kunde og der skal være et købestærkt marked. Det passer rigtig fint til mit fokus – oven på flere gode år, hvor jeg har mødt tilpas mange startups, der vil imponere udelukkende med måltal. Jeg tror, at mange af dem undervurderer, hvor tung og dyr en øvelse det er at tage et produkt til markedet. Også selvom det er digitalt og online salg”, forklarer Claus Nielsen, som i 2018 lagde en lang ledelseskarriere i finanssektoren bag sig for at være selvstændig bestyrelsesmedlem og angel investor bl.a. indenfor fintech.
Jagten på de ikke-stereotype startups
Fondens første 3 investeringer har haft en flyvende start, hvor omsætningen på få måneder siden investering er vokset med hhv. 32%, 190% og 45%.
”Investorerne flokkes ofte om de mest hypede deals”, fremgår det af investormaterialet, der uddyber: ”Men vi trækker gerne lidt væk fra flokken for at finde vores godbidder”. Brødrene Bjergegaard har selv skudt 13 mio. kr. i fonden, der vil gøre op med det stereotype billede af et succesfuldt startup:
“Tech-startups får al opmærksomheden, mens det er ganske svært at få gode investorer med ombord, hvis man laver noget, der ikke for alvor kan siges at være tech. Men hvorfor egentlig det? Mange virksomheder kan blive store og succesfulde uden at have opfundet noget, der er teknologisk banebrydende, og uden at have et stort hold af programmører ansat,” udtalte Martin Bjergegaard til Børsen i forbindelse med lancering af fonden.
”Ikke et ondt ord om denne gruppe, men vi synes der er meget undervurderet talent”
Martin har mødt tusindvis iværksættere, siden han i 2007 medstiftede en af Danmarks første startupfabrikker. Han har erfaret, at mange startups ikke nødvendigvis har unicorn-potentiale og er derfor blevet overset af andre investorer. Men de kan stadig blive gode forretninger. Meget gode endda. Startups bliver også frasorteret, fordi de har taget længere tid om at finde deres forretningsmodel. Og det er ofte den samme type mennesker, som får pengene:
”Som det er i dag, er der nogle bestemte typer iværksættere der får langt størstedelen af investeringskronerne. Det er bare nemmest hvis man er mand, kommer fra Nordsjælland, og har læst på CBS eller DTU. Ikke et ondt ord om denne gruppe, men vi synes der er meget undervurderet talent også på iværksætterområdet. Fx er kvindelige iværksættere ofte vildt dygtige, men lander stadig kun en brøkdel af de investeringer som deres mandlige kolleger gør. Også startups uden for hovedstadsregionen oplever ofte at være bagud på point, hvilket vi ikke mener giver nogen rationel mening længere. Inklusion og bredde er godt, og vi mener at tiden er kommet til større inklusion på startup investeringsmarkedet.”
Fonden har siden dens åbning ved årsskiftet rejst godt 39 mio. kr. fra i alt 16 investorer – herunder bl.a. Søren Rode, som i 2021 solgte ProData Consult til Axcel i en handel til ca. 2 mia. kroner.
”De sidste 11 mio. kr. (red: fonden er fuldtegnet ved 50 mio. kr.) tager vi ind efter sommerferien, og interesserede må gerne allerede nu indlede dialog og skrive sig op,” siger Martin Bjergegaard.