Håb for fortsat samarbejde om matching-lån med Vækstfonden

Håb for fortsat samarbejde om matching-lån med Vækstfonden

Matching-lån har sikret startups millioner under krisen og markeret et historisk samarbejde mellem offentlige og private investorer. Ordningen ophører officielt ved årsskiftet. Men som verden ser ud nu, er der håb for at samarbejdet fortsætter i det nye år.


Som en særlig håndsrækning til startups udvidede Vækstfonden tidligere i år sit business angel matching-lån. Hvor det tidligere kun var enkeltpersoner, der blev godkendt, kunne netværk nu også få muligheden – og Keystones blev hurtigt godkendt til den.

Konkret betyder det, at startups med godkendte investorer kan låne penge med en gearing på 1:3. Når medlemmerne investerer 1 million kan startuppet samtidig låne 3 millioner af Vækstfonden.

”De her matching-mekanismer har vi ledt efter og efterspurgt i mange år. Vi og vores investorer bruger rigtig meget tid på at lave due diligence, og vi har længe tænkt, at man lige så godt kunne finde nogle matching-mekanismer, der lægger sig op ad det store stykke arbejde, som allerede er lavet. Ellers skal det gøres flere gange,” forklarer Kenneth Larsen, partner og CEO i Keystones.

Ordningen har allerede sikret lån og egenkapital for millioner til startups og flere er på vej. Men pr. 31. december ophører BA-matchingsamarbejdet med Vækstfonden – i hvertfald for nu.


Godt for både startup og investor

Spraino er blandt de startups, som på meget kort tid har rejst millioner med et business angel matching-lån fra Vækstfonden (læs case story).

”Investeringsprocesserne tager ellers lang tid og er tunge, og i den sammenligning har det været let og hurtigt med Keystones. Og det er virkelig rart, når man sidder med min hat. Så det betyder, at vi har haft tid til at holde fokus på kerneopgaven: At udvikle forretning,” siger Thor Grønlykke.

Også instrument-virksomheden Fluidan har haft stor glæde af ordningen (læs case story).

“Der er ekstremt travlt op til deadline lige nu. Det ender nok med, at vi på få måneder har kunne finansiere over 10 selskaber med 20 mio kr fra Vækstfonden og ca. 10-15 mio. kr. fra private. Men juryen er stadig ude”, udtaler Kenneth Larsen.


Døren står på klem

Muligheden for investor-netværkene er opstået ud af en ekstraordinær situation, hvor Vækstfonden havde brug for hurtigt og effektivt at få mere risikovillig kapital ud at arbejde. Og dén opgave har netværkene klaret flot.

”En god investering for Vækstfonden giver også afkast til samfundet. Og her har BA-netværkene spillet godt ind – midt i en krise. Vi har et rigtigt godt og stærkt samarbejde med netværkene, og det har i høj grad været en hjælp til at understøtte iværksættere gennem Coronakrisen. Siden vi i sommer fik mulighed for at matche BA-netværk, har vi oplevet god tilslutning og søgning på ordningen fra hele Danmark, og vi ved, at det har gjort en stor forskel for iværksætterne, hvor Vækstfonden har været med til at bygge bro til privatfinansiering. Vi er utroligt glade for vores stærke samarbejde, som vi ser frem til at styrke yderligere i 2021,” siger Otto Bjerg Hausgaard, som er Investment manager i Vækstfonden.

Fordi muligheden er opstået ud af en ekstraordinær situation, er det også helt naturligt, at den er skabt med en udløbsdato: 31. december 2020. Men om matching-muligheden for netværkene ophører eller kommer til at genopstå i et nyt format, vil han ikke svare definitivt på.

”I Vækstfonden vil vi være hele Danmarks finansieringsfond. Derfor investerer vi tålmodigt og i samarbejde med andre. Og det bliver vi ved med. Vi har et stærkt og godt samarbejde med BA-netværkene, og matching-faciliteten er blot et af eksemplerne på det gode partnerskab, vi har. Vores macthing-facilitet med business angels vil fortsætte, som den også gjorde før Coronakrisen. Og så må vi se på, hvordan vi kan tilrettelægge vores samarbejde med BA-netværkene fremadrettet. Men jeg kan kun udtrykke stor positivitet omkring det samarbejde, vi har haft under Coronakrisen,” siger han.


Håber på fortsat samarbejde

Hos Keystones er den store mission at åbne døren for, at endnu flere kan være med til at investere i nye virksomheder – også selvom man ikke har mange millioner på bankbogen.

Matching-lånet har været en god mekanisme i det arbejde, og derfor håber Kenneth Larsen også, at muligheden kommer til at fortsætte. Og han slår fast, at netværket gerne påtager sig ansvaret for at verificere cases og investorer.

”Det føles som et skulderklap, at netværkene i økosystemet er blevet godkendt – at vi sidder og godkender investeringer for staten. Vi påtager os et ansvar overfor Vækstfonden i at verificere, at investorerne har styr på det. Og den rolle fortsætter vi gerne med at påtage os,” siger han.