7 grunde til at hylde de sjældne spinouts

7 grunde til at hylde de sjældne spinouts

1,5 MIN. LÆSETID

Er forskermilliarderne primært for de store virksomheders skyld? Det kan argumenteres, at Danmarks forskningskroner mest af alt skal komme de store virksomheder til gode – altså at det egentlig ikke er målet, at forskningen skal blive til helt nye virksomheder. Her er 7 argumenter for det modsatte.


1. Bredere problemløsning

For det første er det et svært match, hvis alt forskning skal målrettes vores snævre felt af mastodonter. Så går vi glip af ca. 50% eller mere af den resterende forskning og teknologi, som kan ændre verden, men som ikke får samme opmærksomhed, fordi det ikke lige passer ind hos f.eks. Topsøe, Danfoss eller lign. Spinouts er udelukkende fokuseret på problemerne ude i verden og ikke på hvordan f.eks. Vestas lige står og skal have effektiviseret en offshore-møllevinge.


2. Uafhængighed

For det andet så er fordelen ved at lade den rige underskov af forskning blive til startups og spinouts, at den gøres komplet uafhængig af vores erhvervsdemografi og erhvervslivets særinteresser.


3. Agilitet

For det tredje kan forskningen søsættes hurtigere og mere agilt som spinouts. I store virksomheder kan politik, faste strukturer og lange beslutningstider sløve processen. Omvendt er store virksomheder mere ressourcestærke.


4. Flere arbejdspladser

Spinout-virksomhederne har en markant højere overlevelsesevne end gennemsnittet af startups, viser studier. Ydermere bidrager de solidt til at skabe nye arbejdspladser.


5. Forskeren og forskningen følges ad

For det femte kan den “tavse viden” hos forskerne udnyttes mere effektivt, når den følger med forskerne over i deres nye spinout-virksomhed.


6. Flere indtægter til universiteterne

For det sjette kan en succesfuld spinout generere betydeligt flere indtægter til universitetet end licensaftaler. Hvis universiteter ikke kan tjene penge på deres patenter, så kan de måske tjene dem på at starte nye virksomheder. Der kan dog gå mange år, før virksomhederne sælges.


7. Nye økosystemer

For det sjette kan spinout-succeser i bedste tilfælde føde hele teknologi-klynger og økosystemer. F.eks. var Universal Robots oprindeligt et SDU-spinout, der senere blev solgt for milliarder, som ejerne har geninvesteret i det fynske robotmiljø.

Hvis forskningen skal komme os til større gavn, så kræver det et endnu større fokus på iværksætteri og risikovillighed i hele universitetssystemet. Det kræver en dyrkelse af de sjældne helte, som magter at tage deres forskning hele vejen til markedet.