I foråret 2020 blev ”Kickstart af den danske vækstbørs” til en ny hjertesag i Keystones og strategien har indtil videre virket. ”Jeg er meget tilfreds,” siger Kenneth Larsen fra Keystones. ”Det kunne ikke være gået bedre.”

 

De to børsbabyer FOM Technologies og Monsenso har som to lokomotiver drønet ud af Nasdaqs danske vækstbørs First North siden deres noteringer i begyndelsen af sommeren. Monsensos aktie steg i august med mere end 200 pct. og selskabet bliver i dag vurderet til en markedsværdi på 234 mio. kr. FOM Technologies aktie er på en måned steget med 110 pct. og har nu en markedsværdi på 473 mio. kr.

Der var 17 medlemmer med på FOM Technologies og 14 på Monsenso. Vi har tre noteringer på vej til efteråret, og der er vi i proces med Keystones allerede nu”

Læs også: Vindere og tabere på vækstbørsen First North

Læs også: 10 grunde til at startups fordobler valuation, når de kommer på børsen

”10,” svarer den erfarne finansmand John Norden på spørgsmålet om, hvorvidt de mange Keystones-medlemmer, der har investeret i Monsenso og FOM Technologies har lavet en god investering på en skala fra 1 til 10. ”Det er svært at sige andet, sådan som det er gået,” siger John Norden, der er tidligere stifter af Mybanker.

“Det har været fuldstændig crazy og overvældende, så godt det er gået for Monsenso og FOM den seneste tid. Afkastet til investorerne har været i top. I Keystones har vi fulgt dem i flere år. Den allerførste investor, der kom ind i FOM Technologies, fandt Keystones for år tilbage. Det er en kæmpe succes,” siger Kenneth Larsen partner og CEO i Keystones.

Kursstigning på 75 pct. på én dag

Danske Monsenso, der leverer et let skalerbart og stærkt efterspurgt produkt inden for mobile sundhedsløsninger, havde i et par år præsteret at levere både vækst i omsætning, øge antallet af kunder og levere overskud, og blev i juni i år med succes noteret på Nasdaq First North Growth Market Denmark.

Efter en rolig sommerperiode kunne Monsenso for lidt over en uge siden meddele, at selskabet i forlængelse af et flerårigt samarbejde nu netop har indgået ny tre-årig +10 mio. kr. aftale med et medicinalfirma. Det er indtil videre uvist, hvilket selskab, der er tale om. Det står dog klart, at Monsensos mobile sundheds-it-løsning skal bruges til real-world dataopsamling på tværs af to studier i forbindelse med lancering af nyt medikament til behandling af depression. Kursen steg på baggrund af nyheden med raketfart – 75 pct. indenfor samme dag.

“Vi er meget glade for at udvide vores samarbejde med denne globale medicinalvirksomhed og for at deltage i disse projekter. Projektet vil bidrage til vores europæiske ekspansion samt til vores fokus på partnerskaber med medicinalvirksomheder – helt i tråd med vores strategi,” sagde Thomas Lethenborg, administrerende direktør for Monsenso i forbindelse med offentliggørelsen af samarbejdet.

Overtegnet med 713 pct.

Danske FOM Technologies, der er et spin-out fra Risø/DTU, udvikler og sælger avanceret og højteknologisk forskningsudstyr til globale topuniversiteter og virksomheder over hele verden. Forskningsudstyret anvendes af førende materialeforskere til bl.a. at udvikle fremtidens grønne teknologier og klimaløsninger (solceller, brændselsceller, fremtidens batterier samt vandrensning mm.), der alle understøtter en grøn omstilling og bæredygtig udvikling.

Selskabet er et såkaldt ”Born Global company” med salg til mere end 60 kunder i 20 lande på 6 kontinenter. FOM Technologies blev noteret på Nasdaq First North Growth Market Denmark i slutningen af juni i år, og det gik ikke stille af sig. Udbuddet i forbindelse med børsnoteringen var på ca. 16 mio. kr., men udbuddet blev overtegnet 713 pct., hvilket er den største overtegning på Nasdaq First North.

Efter godt en times handel på børsintroduktionsdagen lå aktien i kurs 16 kr., hvilket var 85 pct. over tegningskursen og i den helt tidlige handel efter startklokkerne ringede, var kursen allerede oppe at runde 25 kr.

I juli underskrev FOM Technologies en kontrakt om levering af en af virksomhedens maskiner til det amerikanske energiministerium. “En enestående mulighed,” lød det fra direktøren, og i midten af august kunne FOM meddele, at selskabet nu havde landet sin første danske kunde. Det drejer sig om Syddansk Universitet, som har investeret i Fom Technologies’ såkaldte slot die coating-udstyr, der skal bruges til udvikling af solenergiteknologi.

Markedet reagerede straks med klapsalver og i løbet af august er kursen mere end fordoblet fra niveau 25 til 50 kr. pr. aktie. Aktien er steget over 600% siden noteringen.

Læs også: Vindere og tabere på vækstbørsen First North

 

Selskaber med tyngde og substans

John Norden, der som rådgiver har været fødselshjælper for både Monsenso og FOM under deres børsnotering, er med egne ord ”pavestolt” af, hvor godt det er gået de to selskaber. Han peger på, at begge selskaber lever op til de kriterier rådgivningsvirksomheden Norden CEF har til selskaber, der ønsker at blive noteret.

“Første kriterie hos os er, at virksomheden har et produkt, og at de har solgt produktet til rigtige kunder. Det gør heller ikke noget, at de er i stand til at lave forretning. At de kan få udgifter og indtjening til at hænge sammen – det er faktisk ikke den store kunst at bruge penge. Det er en modenhed, vi mener, bør være til stede, hvis en virksomhed skal noteres. Så skal en virksomhed naturligvis også have det rigtige hold. Både i bestyrelsen og den daglige ledelse. Hvis det ikke er til stede, så er det noget vi går ind og hjælper til med,” forklarer John Norden.

Både Kenneth Larsen og John Norden mener, at der er mere tyngde og substans i de sidste noteringer, der er foregået på First North end tidligere, og, at Monsenso og FOM Technologies bidrager til tendensen.

“Både FOM og Monsenso har begge lavet sorte tal på bundlinjen – ganske vist ikke stort, men det er vigtigt at have prøvet at lave forretning. De er netop ikke udtryk for virksomheder, der består af en god idé og resten er i et regneark. De har produkter, de har kunder, de har været på markedet nogle år, og de har prøvet at tjene penge. Så de er begge mere modne virksomheder, som er noteret på de rigtige tidspunkter – tidspunkter, hvor det begynder at gå godt få dem. På den måde har timingen været helt rigtig”, siger John Norden.

Kenneth Larsen tilføjer:

“Det er gode og fornuftige selskaber, som er kommet på First North i forhold til måske lidt mere luftige selskaber, der før i tiden blev noteret på vækstbørsen. Der har været substans i de cases, der nu er i spil. Det er stadig meget unge selskaber, men de er nok ligaen over i forhold til, hvad vi tidligere har set – der er både omsætning og bund i dem”.

Håber på fortsat godt samarbejde med Keystones

Står det til John Norden vil denne tendens fortsætte. De selskaber Norden CEF har på vej til notering her i efteråret på First North, er alle selskaber, der har en vis modenhed. Men han peger også på, at foruden at være modne selskaber, så skal de også forstå investor relations, hvis opholdet på børsen skal blive en succes.

“Når en virksomhed noteres, så er det vigtigt, at de forstår, hvilken rejse de skal på. En ting er, at det er lykkedes dem at komme på børsen, men en anden ting er, at de forstår livet på børsen – at alle investorer gerne vil se, at der sker noget. Efter FOM og Monsenso gik på børsen for et par måneder siden, så har især FOM været meget dygtige til at komme med meddelelser og lave god investor relationship. Monsenso var måske en lille smule mindre aktive over sommeren, men de er kommet efter det, og det bliver så honoreret ganske fornuftigt”, siger John Norden.

Han kalder det en slags salgsopgave nummer to for selskaberne. En ting er, at virksomheden skal sælge sine produkter, men de skal også huske på, at sælge deres aktier og deres selskab overfor offentligheden, understreger John Norden og siger, at han er glad for samarbejdet med Keystones omkring fortegningsprocesserne, når Norden CEF børsnoterer vækstselskaber.

“Jeg mener, at der var 17 medlemmer med på FOM Technologies og 14 på Monsenso. Vi har tre noteringer på vej til efteråret, og der er vi i proces med Keystones allerede nu”, siger John Norden og håber, at det gode samarbejde med Keystones fortsætter.