Corona-krisen bremsede udviklingen for instrumentvirksomheden Fluidan. Nu har de hurtigt og effektivt lukket en investeringsrunde gennem Keystones, som har givet virksomheden ny vækst-benzin.
Ny teknologi udviklet på DTU er blevet til virksomheden Fluidan, som har udviklet et måleinstrument, der som det eneste på markedet kan måle, hvor tyktflydende væsker er direkte på produktionslinjen.
For et år siden lukkede instrumentvirksomheden en investeringsrunde med et konsortium af Keystone-medlemmer, som skulle tage virksomhedens måleinstrument til næste niveau. Og nu har virksomheden igen rejst en lyn-runde gennem netværket.
”Keystones har nogle gode webevents, hvor de highlighter aktuelle cases, og det førte til, at vi fik nye investorer. Vi havde egentlig tænkt, at det var de tidligere investorer, der skulle holde for, men vi lavede en investorpitch på video, som blev vist på et event, og så der var der fire nye, som var interesseret,” fortæller Anders Østergård, CEO og medstifter af Fluidan.
På den måde blev bridge-runden hurtigt og effektivt lukket: Fra de sendte forespørgslen ud i netværket gik der kun et par uger før at runden var sikret. Og nu er de godt 1 mio. kroner fra medlemmerne toppet op med 3 mio. kroner i et ’Business angel matching-lån’ fra Vækstfonden.
Covid-19 på godt og ondt
Corona-krisen har gjort det svært for Fluidan at gennemføre sine testforløb med produktionsvirksomhederne, som er interesseret i måleinstrumentet. Og krisen satte også en kæp i hjulet på planen om at rejse en større venture-runde i starten af året.
”Egentlig er bridge-runden en plan b, men det var simpelthen for vildt at gå efter store, nye investorer, da alt lukkede ned. Med bridge-runden er vi bragt et år videre, og det har heldigvis virket hurtigt og effektivt,” siger Anders Østergård.
Som et lille plaster på såret, har Vækstfonden under krisen lukket op for at toppe investeringer fra godkendte business angels op med en gearing på 3:1 i stedet for 1:1 som tidligere. Og da Keystones-netværket hurtigt er blevet godkendt til løsningen, var det pludselig en mulighed for Fluidan til at rejse yderligere kapital.
”Vækstfonden har fået lov at geare deres matchlån yderligere, og heldigvis har Keystones været godt fremme i skoene og sikret sig, at netværket er blevet certificeret til matchlånene,” siger Anders. Østergård.
På vej mod gennembrud
Med bridge-runden har Fluidan sikret sig kapital til endnu et års udvikling, og virksomheden står da også overfor et snarligt gennembrud med sit måleudstyr, som kan noget helt specielt.
”Det særlige, vi kan, er, at vi måler direkte i produktionsprocessen i stedet for at gøre det på små prøver i et laboratoriet. På den måde kan man måle væskernes viskositet allerede undervejs i produktionen. Det kan særlig hjælpe i produktionen af komplicerede væsker – fx maling, som er en meget tyk væske, når man rører rundt i den, men når man har dyppet penslen og smører den ud, er den meget tynd,” forklarer Anders Østergård.
Hos malingproducenter er det typisk op imod en tredjedel af produktionen, der skal efterjusteres for at få den rigtige viskositet. Og Fluidan er de eneste, der kan måle direkte på linjen, så producenten kontinuerligt kan måle kvaliteten. Derfor har virksomheden også store forventninger til den nære fremtid.
”Vi står i starten af salgskurven nu, og det er jo altid der, man står og mangler penge. Grundlæggende handler det om, at vi har en række kundeprocesser, som vi skal have råd til at gennemføre, så vi kan nå frem til at sælge instrumenterne. Målet er at nå de salgsresultater, som gør, at større, evt. internationale investorer vil tage os et skridt videre,” siger Anders Østergård.