Virksomheder, som producerer maling, hudcreme, flydende sæbe, ketchup, mv. vil i fremtiden benytte en helt ny væskemålingsteknologi fra DTU. I hvert fald hvis det står til 12 investorer fra Keystones, som satser på to modne stiftere med over 30 års erfaring fra industri og forskning. Det er oftest de unge iværksættere, som stjæler rampelyset. Fluidan er undtagelsen.
Fra den første investorpræsentation tog det et halvt år, før pengene landede på kontoen. Det har været et langt, sejt træk. Der er rift om investorernes opmærksomhed. Det kan være svært at bryde igennem lydmuren af unge, ihærdige og uerfarne iværksættere, som hverken har børn eller høje faste omkostninger. De unge kan løbe længere tid på det første kapitalindskud.
Det DTU-baserede startup, Fluidan, er netop gået i markedet med en nyskabende måleteknologi, der gør det muligt at udføre målinger, der sikrer, at “væske-industrierne” kan styre produktionsprocessen markant bedre og dermed tjene flere penge. Teamet, der består af 5 medarbejdere og to erfarne stiftere, har landet de første aftaler med de største globale virksomheder indenfor farve/lak-industrien, hudpleje og vaskemidler.
I 40’erne, far til fire og iværksætter
Familieliv og iværksætterliv går sjældent hånd i hånd. Fluidan adskiller sig fra mængden.
– Når man er ”midlife” med familie, så er der en forventning om, at der kommer en indtægt hver måned. Ikke mindst når man som cofounder Fridolin Okkels ved opstart havde fire døtre mellem 7 og 14 år. Så for at finansiere et startup er der kun “family, friends and fools”, nu hvor innovationsmiljøerne udfases. Og selv et forstående innovationsmiljø synes ikke, at en direktør i et startup skal tjene ret meget. Heldigvis var vi overbevist om, at vi ville lave break-even på 3-4 år, så man kunne jo klemme ballerne sammen. Nu er der så gået fem år og vi har stadig et par år til break-even, så der er lidt tørke. Og tid – ja, man vil jo gerne være familiemenneske og det er ikke sikkert, at ens familie brænder helt så glødende for ideen, som man selv gør. Så når nogle ”praler af/skræmmer med” 80 timer om ugen, så nej, det kan man ikke, udtaler CEO og medstifter Anders L. Østergård.
Ny forskning: De mest succesfulde iværksættere er over 45 år
Mange, der har passeret 30’erne eller 40’erne, tror det er for sent at springe ud som iværksætter. Men tværtimod er det en fordel at gøre det på højdepunktet af sin karriere. Det bekræfter flere studier.
Venturefonde og business angels investerer oftest i unge iværksættere og kæmper samtidig med dårlige odds. En årsag kan være, at de undervurderer “det grå guld” og foretrækker profiler, der er nemmere at forme.
Over de seneste 10 år er antallet af iværksættere med en lang videregående uddannelse eller Ph.d. steget med over 40%, viser en analyse fra Danmarks Statistik.
Fluidan blev stiftet af to erfarne herrer i en alder af hhv. 52 og 42, som mødtes på et tidspunkt i livet, hvor iværksætteriet fristede dem begge.
Anders L. Østergård er CEO. Han er uddannet kemiingeniør, HD og har 30 års erfaring med forretningsudvikling fra Novozymes og DuPont. Han var kørt træt i corporate life, sagde op og tog kurser om iværksætteri.
Fridolin Okkels er CTO og har en forskerbaggrund fra Københavns Universitet og DTU, der ligeledes går over 20 år tilbage. Det var i de senere år, som forsker og gruppeleder på DTU, at ideen om et nyt reologi-instrument opstod.
Anders og Fridolins profiler står i kontrast til det stereotype billede af startups, hvor det ofte er det unge iværksætterblod, der fylder i overskrifterne, på TV-fladen eller konferencescenen. Billedet forstærkes yderligere af, at venturefonde oftest satser på unge iværksættere. Det viser et nyt MIT-studie af 2,7 mio. iværksættere (Age and High-Growth Entrepreneurship).
På EU-plan er iværksætterens gennemsnitsalder 35 år, viser EU Startup Monitor. Men i Danmark er gennemsnitsalderen for nye iværksættere over de seneste 20 år steget fra 34 til 41 år, ifølge rapporten Iværksætterbarometer 2019.
Desuden er hver femte selvstændige over 65 år. Særligt i perioden 2012 til 2017 steg antallet af selvstændige i alderen +55 markant ifølge Iværksætterindblikket 2018.
Ungt blod er langt fra en forudsætning for succes. I det nye studie “Age and High-Growth Entrepreneurship” viser MIT-professorerne, at de mest succesfulde stifteres aldersgennemsnit var 45 år. Her har man undersøgt de top 0,1% startups, som har klaret sig bedst målt på f.eks. salgsvækst, størrelse og exits.
– Grundlæggende mener jeg, at startups er nemmest for helt unge, uden faste udgifter og forsørgerpligter og for ”næsten-retired”, som egentlig sagtens kan klare sig uden indtægter og hvor børnene er mere selvkørende. Midt imellem er meget krævende, udtaler Anders L. Østergård.
“Derfor investerer jeg i Fluidan”
Steffen Ernst er ny medejer af Fluidan og har mange års forsker- og lederbaggrund fra hhv. MIT University og Novozymes. Det var innovationsniveauet, professionalismen og ikke mindst de erfarne stiftere, der vandt hans tillid.
– Stifterne giver et yderst troværdigt indtryk fra starten og forstår at delagtiggøre investorerne i virksomhedens naturlige udfordringer på en måde, der skaber tillid til, at man kan komme i mål og realisere potentialet. Personligt kendte jeg Anders Østergård som tidligere kollega og havde derfor fra starten stor tillid til ledelsens kompetence og dedikation på lige præcis dette punkt, udtaler Steffen Ernst.
Læs også: 10 succesfulde iværksættere over 40 år
Om Fluidan
Væskers flydeegenskaber er langt fra et tilfælde
Maling, hudcreme, flydende sæbe og ketchup har det til fælles, at de er ”tykke væsker”, som skal være tykke på den rigtige måde, for at forbrugeren får den forventede brugeroplevelse. F.eks. er en maling tyk, når den sidder stille på en pensel, men bliver tynd, mens den stryges ud på væggen. I dag kan væskens flydeegenskaber kun måles på manuelle offline instrumenter, typisk i et laboratorie. Det kræver tid og ressourcer, men vigtigere endnu betyder det, at en fabrik ofte først ved, om kvaliteten er i orden, når produktet er færdigt. Så må batchen korrigeres, måske blandes med en anden eller helt kasseres. Dette giver et ustabilt produktionsflow og koster penge.
Live-overvågning i produktionen
Fluidan har udviklet og patenteret en in-line målemetode, RheoStream®. RheoStream® måler væskens flydeegenskaber i produktionsprocessen i nær-real-tid, og giver signal, hvis en proces er på vej ud over specifikationens grænser. Så kan operatøren eller processens kontrolsystem gribe ind, justere processen og holde kvaliteten på sporet – hver gang. RheoStream® er opfundet og patenteret af medstifter CTO Fridolin Okkels, og er baseret på en nytænkende brug af kapillarteknologi.