For fem år siden tordnede de afsted med millioner i vækstkapital – men måtte lave en kraftig u-vending, der nær havde kostet dem alt. Nu har de lige lukket en ny runde. Læs om startup-kunsten at pivotere og hvorfor Keystones-medlemmerne er med på det nye væksteventyr hos Nordic Power Converters.
Nordic Power Converters (NPC) havde lige vundet priser overrakt af de royale og rejst millioner fra prominente fonde og investornetværk. Men da glitteret havde lagt sig blev de ramt af en af Danmarks største erhvervsskandaler hos hovedkunden Hesalight. Det lille DTU-spinout havde nær knækket nakken på millioner i spildte ressourcer og tabte ordrer. I dag er de igen på rette spor takket være et dygtigt team og stålsatte investorer, som forstår, at hardware kræver ekstra tålmodighed og svære beslutninger.
Fremtidens mini-strømforsyning
NPC blev stiftet på Danmarks Tekniske Universitet i 2014 på baggrund af ny banebrydende teknologi indenfor strømforsyninger til LED-belysning. Helt konkret har ingeniørteamet skabt en ultra kompakt strømforsyning, der f.eks. vil give fremtidens lampeproducenter helt nye designmuligheder.
Den hedengange vækstkomet, Hesalight, var en af NPC’s første og største kunder. De skulle bane vejen til et marked for strømforsyninger, der anslås at udgøre mindst 150 mia. kr. årligt.
Det her ville knække nakken på mange startups
Iværksætterpriserne og de lovende fremtidsudsigter gav 10 engleinvestorer samt PreSeed Ventures blod på tanden. I alt blev der skudt 20 mio. kr. ind i NPC i 2015.
“Det viste sig dog, at HesaLight ikke helt var det firma, de gav sig ud for og NPC mistede dermed vores store kunde, som skulle have været det lokomotiv, der trak os i gang”, udtaler Mickey Madsen, stifter og CEO i Nordic Power Converters.
Hesalight havde trukket NPC i en forkert retning. De havde i samarbejde udviklet et produkt, de ikke kunne få afsat til andre kunder. Gøres timerne og pengene op, så anslås der at være investeret mindst 2 års arbejde og knap 15 mio. kr. i “den gale retning”.
“Det der skulle til var, at vi anerkendte, at vi var “kørt forkert” og én gang for alle besluttede at “arkivere” vores første produkt/baby. Det var en hård beslutning efter alt det arbejde, tid og penge, der var lagt i det. Men set i bakspejlet skulle vi have taget den beslutning tidligere”, siger Mickey Madsen.
Genrejsning oven på Hesalight-kollaps
Oven på den svære start lykkedes det alligevel NPC at skifte retning. De fik strammet op på strategien – herunder go-to-market. De fik skærpet både teamet og bestyrelsen. De fik en ny vigtig referencekunde og senest har de landet en ny vigtig investering med Keystones ombord.
“At miste den første store kunde efter at have investeret tungt, både i tid og penge, ville knække nakken på mange startups. Men vi kom igennem det. Bl.a. på grund af troen på casen fra vores investorer og vores team” udtaler Mickey Madsen.
Inden for de kommende måneder forventer NPC at sikre endnu et vigtigt strategisk partnerskab, der for alvor skal sætte gang i forretningen.
“Alt i alt en lang og lærerig rejse, der startede super godt, havde en hård periode med HesaLight og nu er vendt og begynder at tegne rigtig lovende for den kommende tid” konkluderer Mickey Madsen.
Seks millioner kroner i kassen: Nu skal vi udover grænserne
I efteråret 2018 lukkede NPC en vigtig ordre med en prisvindende tysk lampeproducent og i marts 2019 kommer produktet på markedet. Det nye produkt skal gerne markere starten på et eksporteventyr og indtil videre har 8 investorer fra Keystones lagt billet ind for knap 1 mio. kr. Der er i alt blevet tilført knap 6 mio. kr. fra 22 nye og eksisterende investorer, herunder PreSeed Ventures og Vækstfonden.
Derfor investerer vi i Nordic Power Converters
8 investorer fra Keystones deltog i investeringen. Niels Kjærgaard, Susanne Leth og Keld Sørensen har udtalt sig om forløbet.
Niels Kjærgaard (lead investor):
Teknologi-trend. Min interesse blev vakt af to ting: Dels de meget spændende potentielle muligheder NPC’s teknologi kan tilføre moderne LED-belysningssystemer. Jeg ser især et stort potentiale i den lille størrelse og den gode lyskvalitet, løsningen giver. Og så er timing rigtig nu, hvor LED er den store trend inden for belysning.
Dertil var det en overbevisende ledelse og et godt team samt en erfaren salgsansvarlig kombineret med, at de har en række patenter og en god indsigt i det potentielle marked.
Susanne Leth:
Potentiale. Det er et stærkt produkt, der rammer et udækket behov i markedet. Der er en plan for internationalisering og en plan-B for den korte sigt, hvis det bliver nødvendigt, samt overvejelser om exit. Samtidig er produktet naturligvis inden for mit interesseområde.
Stærk stifter. Dernæst fordi CEO/co-founder har en meget stor viden om teknologien, markedet og potentielle kunder/kundesegmenter. Han har styr på værdikæden og ved hvilke partnerskaber, der kan bringe virksomheden videre. Han har været særdeles vedholdende. Der er ”orden i penalhuset” og han har etableret et stærkt team omkring sig med ledelsen, bestyrelse og (eksisterende) investorgruppe.
Flere investeringsrunder bag sig. Det var tredje investeringsrunde og virksomheden havde således erfaring med processen og aftalegrundlag. Det var vigtigt for mig, at dokumentationen var god og der var erfarne folk at læne sig op ad – en fordel, når man er ny investor på iværksætterområdet.
Brede dialoger. Det viste sig, at vi kunne samle en gruppe, der var interesseret i en syndikering, hvor vi havde en rigtig fin dialog og vidensdeling, endnu en fordel som ny investor. Det var afgørende for beslutningen, at vi havde en god og åben dialog med virksomheden under de indledende præsentationer, due diligence og selve aftaleindgåelsen.
Matchende kriterier. Jeg har vurderet behov/pain, marked, teknologi, investorkvalitet, økonomi/burn rate, ledelseskvalitet, sandsynlighed for exit mv. Jeg synes, at marked og teknologi er interessant. Mødet med ledelsen er meget vigtigt. Den vurderes som kompetent, energisk og målrettet og der er en kompetent eksisterende investorkreds.
Gode lærepenge. Jeg er ny som business angel og ville bruge casen til at lære processen fra start til slut. Herunder ville jeg gerne have erfaringer med dannelse af investeringssyndikat.
Hvad vi har lært af processen og vores råd til andre, som vil investere i startups
Niels Kjærgaard:
Sæsonfølsomhed. De første måneder af et kalenderår er “prime-time”, når det gælder investeringsrunder. Alle havde meget travlt og det betød bl.a., at der var interesserede investorer, der meldte fra udelukkende pga. tid.
Holdånd. Det var en fordel for flere af os fra Keystones-netværket, der var relativt nye i fht. denne type investeringer, at vi samarbejdede i et syndikat. Dermed kunne vi også trække hjælp fra Keystones og fra et par mere erfarne Keystones-medlemmer, der også var inde over NPC.
Tidlig selskabsdannelse. Hvis selve investeringen skal ske via et fælles selskab, så er det en krævende proces både mht. tid, indsats og omkostninger. Så selv om due diligence er vigtigt at gøre i starten af forløbet, så vil det være en stor fordel også at få sat gang i selskabsdannelsen tidligt i forløbet.
Susanne Leth:
Simple aftaler. Det er endvidere vigtigt for mig, at hverken proces eller dokumenter bliver unødigt komplicerede, for man skal leve med resultatet i lang tid. Der er en række dokumenter, som man skal have styr på – både som investor i forhold til virksomheden og i forhold til en eventuel syndikering – og det er en fordel at have overblik over, hvad er ”standard” og “minimum” og hvad der kan/skal tilføjes for at regulere relevante forhold.
Gruppedynamikker. Det er godt at have en gruppe at sparre med, og det er godt at få input fra flere kilder. Åbenhed i processen – både i forhold til investor og i forhold til en eventuel syndikeringsgruppe – er vigtigt for mig.
Se en masse case-præsentationer og gør det klart for dig selv, hvad du lægger vægt på som investor. Som ny investor er det givende at have nogen at dele tanker, ideer og indtryk med – både nogen, som er erfarne og som man kan lære af. Men også nogen som er på uprøvet grund og har lige så mange spørgsmål som én selv. Der er en stor chance for, at man så får afdækket nogle områder, man ikke selv havde tænkt på i første omgang.
Keld Sørensen:
Syndikering. Det er svært at danne syndikat, med mindre der er én med erfaringer, der vil tage hovedansvaret for processen. Der skal være tale om en investering på mindst 2-3 mio. kr, hvis det skal være økonomisk fornuftigt at danne syndikat. Sørg for at der er én eller flere til at tage ansvar for en proces med momentum og kvalitet, hvis der skal dannes investorsyndikat.
Medinvestorer. Det har været spændende at møde kompetente og dedikerede medinvestorer med forskellig input i form af viden om marked, teknologi, økonomi, legale forhold mv. Find sammen med dedikerede medinvestorer med komplementær viden, erfaringer og kompetencer.
Møder. Hold møder med ledelsen og eventuelle øvrige nøglepersoner i virksomheden.