UbiqiSense er perfekt timet til den hybride arbejdsplads

UbiqiSense er perfekt timet til den hybride arbejdsplads

Princippet i UbiqiSense er, at intelligente sensorer anonymt måler folks fysiske tilstedeværelse, bevægelsesmønstre og aktivitet på arbejdspladsen. Det giver et unikt datagrundlag i realtid for at sikre en optimal udnyttelse af areal og lokaler på arbejdspladsen. Ikke mindst i udviklingen af den fremtidige, mere fleksible arbejdsplads, som betyder, at virksomheder fremover må prøve sig frem med nye indretninger.

 

Alt peger på, at den hybride arbejdsplads er kommet for at blive. Det betyder, at den fysiske arbejdsplads skal gentænkes. Det er en løbende tilpasningsfase, der kræver et godt overblik over, hvordan de ansatte anvender nye indretninger af bygningerne.

UbiqiSense kommer derfor på det perfekte tidspunkt. Selskabet er til stede på flere europæiske markeder og omsatte for 3,5 mio. kr. i 2020. Tidligere i år søgte selskabet kapital og rejste en ny investering sammen med Keystones netværket for at kunne fortsætte vækstrejsen efter coronapandemien.

Hvordan opstod idéen til UbiqiSense?

For iværksættere, der arbejder med innovation og nye teknologier, er vejen mod nye projekter ofte snørklet og til tider uforudsigelig, og udgangspunktet kan have været væsentlig anderledes end slutproduktet. Sådan har det også været for Palle Dinesen, der står i spidsen for UbiqiSense.

Med en baggrund som Ph.D. i optical communications fra DTU og forskeransættelse på Risø laboratoriet arbejdede han i sin tid med udvikling af kamerateknologi til mobiltelefoner og var med til at starte Kaleido Technology i 2001. Virksomheden blev solgt til kinesiske AAC Technologies i 2010, en i Danmark relativt ukendt virksomhed, som sidder på en betydelig del af markedet for især akustiske komponenter til smartphones. Palle Dinesen fortsatte i AAC med forretningsudvikling frem til 2015. Men han begyndte at kede sig, for på det tidspunkt var det mest priskonkurrencen på mobiltelefoner, der var i fokus og ikke så meget udvikling af ny hardware.

”Omkring 2015 så jeg en app, som IKEA havde lavet, hvor man kunne overlejre en 3D model af en sofa, så man kunne se, hvordan den tog sig ud i stuen. Det tænkte jeg var interessant, for så kunne vi måske bruge de kameraer, vi havde udviklet, til at lave sensorer med. Helt tilfældigt så var jeg også på en IoT-messe, hvor en repræsentant fra en stor amerikansk IT-virksomhed fortalte, hvordan de havde lavet noget med at måle på mennesker i bygninger ved at sætte bevægelsessensorer under hvert skrivebord. Der tænkte jeg, at det kan man lave smartere med computervision og kunstig intelligens. Og så gik vi i gang,” fortæller Palle Dinesen.

Dengang handlede det meget om, hvorvidt man kunne spare på energien i bygningen ved kun at bruge energi, hvor der faktisk var mennesker til stede – en problemstilling, der kun er kommet endnu mere i fokus. UbiqiSense udviklede sensorer og lavede en interface, så man kunne bruge sensordata direkte i et CTS-system – systemet, der styrer mange ting i en bygning såsom lys, varme, ventilation og Air Condition. Idéen var, at hvis man hele tiden havde styr på, hvor mange mennesker, der var i et givet lokale, så kunne man justere bl.a. ventilationen derefter, så den ikke bare automatisk kørte for fuldt skrald.

Systemet fungerede fint i integration med CTS-systemer, men UbiqiSense fandt også ud af, at markedet ikke var helt klar til at begynde at styre energiforbruget på den måde.

”Til gengæld kunne vi se, at der skete rigtig meget på det område, man kalder Work Space Management. Store virksomheder, ikke mindst på lokationer som London med meget dyre kvadratmeterpriser, fik øjnene op for, at der var penge at spare, hvis man ikke nødvendigvis havde ét skrivebord pr. medarbejder. Man begyndte at kigge på, hvor meget man rent faktisk havde brug for og lavede det, man kalder Activity-based Working, hvor man bruger pladsen til det, man skal lave. Idéen er, at du kommer ind om morgenen, og så bruger du kun dit skrivebord, når du faktisk skal sidde og lave noget ved din computer. Men du tager den med dig, når du går ind i et mødelokale eller er ude af huset. Så det handler om at man kun bruger pladsen, når man har brug for det.”

Corona ændrede forretningsbetingelserne

Men så kom coronaen. Kontorer over hele verden blev pludselig tømt for mennesker, og så var der ikke mange penge i den tilgang med pladsudnyttelse.

”Så stod vi der. Men fordi vores sensorer også kan bruges til at måle afstand mellem mennesker, så skyndte vi os at lave en løsning, der handler om Social Distancing. Det fik vi en masse omtale på i 2020. Vi fik også et meget stort projekt med et spansk universitet, IE Business School i Madrid, som gerne ville holde åbent for de studerende under coronaen. Vores system blev interfacet med universitetets eget system, og vi leverede datagrundlaget, som gav facility managers besked om eventuelle overbelægninger og så kunne de handle på det,” siger Palle Dinesen.

Nu har situationen så igen ændret sig, og vi ser ind i en ny virkelighed på kontoret.

”Jeg tror, at det der sker nu, er at arbejdspladsen går fra at være et sted, hvor alle mødes, til et sted hvor vi mødes for at samarbejde. Det vil sige, at når man skal lave noget fokusarbejde – og vi taler jo mest vidensarbejde her – så sidder man hjemme og arbejder med det. Men man kommer også ind på kontoret nogle dage om ugen, og de behov man har der, kan jo være helt anderledes, end de var i ’gamle dage’, hvor man bare havde endeløse rækker af skriveborde og et antal mødelokaler. Nu er virksomhederne meget optaget af, hvilke områdetyper medarbejderne skal komme ind til. De skal sørge for at etablere arbejdsmiljøer, som stimulerer det samarbejde, de kommer for at lave og alle de uformelle kontakter og netværk, som man havde, da alle var på kontoret. Udfordringen er, at ingen ved præcist, hvad der egentlig er behov for. Der er det så, at vi kan tilbyde, at vores løsning giver datagrundlaget for at træffe de rigtige beslutninger,” siger Palle Dinesen.

UbiqiSense oplever stor interesse fra både ind- og udland. Virksomheden har i dag kunder over det meste af Europa.

”Vi går efter udvalgte markeder inden for vidensbaserede virksomheder og har i dag kunder i England, Spanien, Italien, Holland, Finland, Norge og Sverige. Jeg vil ikke afvise en børsnotering på et tidspunkt – det er blot en af mange muligheder, vi kigger på. Investorkredsen består i dag af Business Angels og investorer fra Keystones netværket,” siger Palle Dinesen.

Lead investor ser tre hovedsegmenter i første omgang

Per Andersen har været Lead Investor i Keystones på UbiqiSense og ser store perspektiver for virksomheden.

”Det er tillidsvækkende, at det er så erfarne folk, der står bag – de har før startet virksomheder op og har solgt med succes. Og projektet i sig selv er meget interessant. De har udviklet meget avanceret teknologi, baseret på kamerafunktioner og sensorer. Det specielle er, at de optager alt, hvad der er aktivt i rummet og udsender varme. I princippet optager de personerne, men de bliver slettet igen med det samme af hensyn til GDPR-reglerne” siger Per Andersen.

Man kan se, hvor mange personer der er eller har været i et rum, og man kan også se i hvor lang tid. Det er i princippet rettet imod mødelokaler, så man får bedre mulighed for at optimere anvendelser af mødelokaler, når systemet integreres med bookingsystemet.

”Men med den nye arbejdsplads bliver det hele mere en blanding, hvor folk sidder alle mulige steder og arbejder, og så har vi pludselig en helt anden vinkel. Der er mulighed for at registrere adfærden i hele bygningen – hvor folk er henne, og hvor samler de sig henne, og hvordan forskellige områder bliver anvendt. Så man kan analysere adfærden i bygningen og rent funktionelt se, hvordan man kan spare tid og plads med mødelokaler. Det er kerneydelsen. Det kan bruges til rigtig mange andre ting, men i første omgang er det kontorer, man fokuserer på. Men der er jo masser af anvendelser i detail, logistik og andre ting,” siger Per Andersen.

Han ser det også som et spændende perspektiv, at man kan koble systemet sammen med f.eks. energistyring.

”Det interessante ved det her er, at det er åbne API’er – dvs. hvor forskellige proptech løsninger nemt kan integreres med hinanden. Så hvis du i forvejen har sensorer og andre ting, der styrer varme, så kan man samtidig måle med UbiqiSense’s sensorer og hvis der ikke er nogen i lokalet, skruer man ned for varmen. Alle de muligheder er ikke så udbredt endnu i de eksisterende ejendomme, men   i nybyggeri kan det nemmere tænkes ind fra starten af, og så vil det her helt klart være redskabet til at optimere energien på de rigtige steder med disse data. Så i takt med, at IoT bliver mere udbredt, så bliver produktet endnu stærkere,” siger Per Andersen.

Han ser tre segmenter, hvor produktet vil få en særlig anvendelse i første omgang.

”Det er for det første de traditionelle kontorer med mange rum, hvor man nu kan måle adfærd og bevægelse og skabe arbejdsmiljøer til den mere fleksible arbejdsplads. For det andet er det uddannelsesinstitutionerne, hvor man også har et stort behov for en bedre optimering af lokalebrug – nogle gange er der for mange på for lidt plads, i andre tilfælde udnyttes store lokaler for lidt. Og for det tredje, så er der det kommercielle marked. F.eks. kan en ejendomsinvestor, der ejer flere ejendomme med flere lejere, få et bedre indtryk af, hvordan lejemålene egentlig bliver udnyttet og dette kan være en del af den løbende dialog mellem lejer og udlejer om udvidelse eller reduktion af lejemålets størrelse.”

Et andet element, der har pirret den garvede proptech investors interesse, er muligheden for at koble det sammen med andre produkter.

”Det kan f.eks. være virksomheder, der arbejder med energioptimering. Eller en virksomhed som MapsPeople, der for nylig gik på børsen, og som tilbyder digitale navigationsløsninger, som kan anvendes til at vise vej i store, komplekse kontorer hospitaler o.lign. Generelt er der mange muligheder for samarbejde med virksomheder, der har sådanne supplerende produkter. Det er en af årsagerne til, at jeg ser det som spændende – at det kan passe ind i mange andre digitale løsninger,” siger Per Andersen.

Overvejer du også at investere i startups?
Læs om medlemskab af Keystones her