Tidlig investor i Nord Investments: Farvel til indflydelse – goddag til nye kompetencer

Tidlig investor i Nord Investments: Farvel til indflydelse – goddag til nye kompetencer

Robotinvestoren fra Nord Investments hentede for nyligt en frisk investering på 10 mio. kroner. For at komme så langt, fik virksomheden tidligt på rejsen en investering fra et syndikat af Keystones-medlemmer. Vi har talt med én af de tidligere investorer om rejsen og investor-rollen indtil nu.


Startuppet ’Nord Investments’ har i den grad fået vind i sejlene med sin automatiserede investeringsrådgiver. I dag råder virksomheden over 420 mio. investeringskroner, og virksomheden selv har for nyligt landet en investering på 10 mio. kroner fra Arab Bank Ventures.


Men før startuppet nåede så langt, krævede det nogle mindre investeringsrunder. En af dem blev lukket i 2018, da en gruppe af Keystones-medlemmer fandt sammen i troen på Nord Investments.

Det var lidt specielt for mig, fordi det var min første investering ud over i mit eget firma. Men jeg troede for det første på konceptet, fordi jeg selv var interesseret i at være kunde i butikken. Og så havde jeg også en stærk tro på teamet, så selvom jeg ikke er fra den finansielle sektor, kunne jeg bare se, at det gav rigtig meget mening. For de var bare klar til at sparke røv for at få fat i kunderne, siger Claus Møldrup, som var blandt de første investorer i Nord Investments.

Som for de fleste andre investorer var hans motivation, at han gerne ville være med til at skabe en iværksættersucces. Og det er netop hvad Nord Investments nu er ved at blive – men det har ikke været uden bump på vejen.


Har også mærket modstanden

Som med enhver investering – særligt de tidligere af slagsen – var det vigtigt for Nord Investments, at gruppen fra Keystones kunne bidrage med mere end bare penge.


Vi har bidraget med flere forskellige ting. Vi har kigget på hele ’go-to-market’-delen; hvordan fik vi fat i kunderne, budskaber og kanaler ift. at få fat på kundegruppen – og diskuteret, hvem kunderne egentlig er. Og der synes jeg helt klart, at vi har haft en indflydelse og påvirket i positiv retning, siger Claus Møldrup.

Da virksomheden havde nået proof-of-concept og produktet var etableret, løb virksomheden ind i en markant udfordring: Københavns Andelskasse, som var partnerbank, fik problemer og blev taget under administration af Finansiel Stabilitet.

Vi bliver sat lidt tilbage, fordi vi ikke kan få nye kunder ind i en periode. Men samtidig er det startskuddet til, at vi får fat i Saxo Bank som partnerbank. Og samtidig får vi tilladelse af Finanstilsynet som investeringsrådgiver, og tager dermed selv ansvar for at rådgive kunderne, husker Claus Møldrup.

Med en ny partnerbank, får Nord Investments igen gang i kundevæksten. Og selvom det selvfølgelig er stifterne og medarbejdere, der har trukket det store, praktiske læs, mener han også, at investorerne har bidraget med mere end bare penge, for at få Nord Investments derhen, hvor de er i dag.


Ny storinvestor – nye roller

Nøglen til et succesfuldt startup er teamet. Det gælder både stifterne og de daglige medarbejdere, men også de investorer og rådgivere, der bliver en del af rejsen. Og med flere nye VC´ere i ejerkredsen – som har investeret større millionbeløb ad flere omgang – er investorkredsen ny.

Det betyder også, at de tidlige angel-investorers rolle er blevet en anden. Men for Anders Hardmann, direktør og stifter af Nord Investments, er det vigtigt, at ingen investorer bliver kørt ud på et sidespor – uanset størrelse.

Det er med at prøve at balancere, hvem der har kompetencerne til at hjælpe. Det er klart, at dem med de store aktieposter gerne vil i bestyrelsen, mens vi lader de mindre poster overgå til et uofficielt advisory board – for selvom de ikke har den større aktiepost længere, kan de sagtens havde de rigtige kompetencer, siger han.

Virksomhedens behov for rådgivning flytter sig i takt med, at den vokser. Derfor er det også naturligt, at forskellige investorer spiller forskellige roller på forskellige tidspunkter. Men det er vigtigt for stifteren at have en relation til alle investorer og holde dem opdateret på, hvordan arbejdet skrider frem.

Vi sender en afrapportering til alle investorer en gang om måneden med finansielle data, hvordan det går, og hvilke udfordringer vi står overfor, så alle kan byde ind. Dertil kommer, at vi har afholdt fysisk ‘investordag’ med burgers, hvor vi går mere i dybden med planerne. De er jo alle en del af huset og har taget en stor risiko ved at investere tidligt, så de skal også orienteres og ikke glide for langt væk, siger Anders Hartmann.

Og selvom den nye superinvestor betyder mindre indflydelse til Claus Møldrup og de andre tidligere investorer fra Keystones, ser han kun positivt på den nye situation.

Vores lille, uformelle syndikat havde bestyrelsesrolle til at starte med. Det var også derfor, vi gik sammen: For at have indflydelse. Det vinkede vi farvel til med de nye storinvestorer, men det vigtigste for os er egentlig, at der er de rigtige kompetencer til næste skridt i udviklingen, siger han.