Property tech boomer: Her er 12 danske proptech-startups, du bør kende

Property tech boomer: Her er 12 danske proptech-startups, du bør kende

Følgende artikel har efterfølgende inspireret til stiftelsen af Proptech Denmark.

Teknologi til bygge- og ejendomssektoren (proptech) blomstrer på verdensplan, særligt i Tyskland. Trenden og selve begrebet proptech har endnu ikke manifesteret sig i Danmark, hvor flere startups kæmper med en konservativ og konkursramt sektor. En ny PwC-undersøgelse advarer derfor om risiko for tabt konkurrenceevne. Vi har listet nogle eksempler på danske proptech-startups, som både er “distrupters” og “enablers”. Hvem har vi overset?

 

800% vækst i proptech-investeringer på verdensplan

Globalt blev der i 2015 investeret over 11 mia. kr. i proptech fordelt på 190 deals. Det var rekord i forhold til året før med en 50% stigning og hele 821% stigning siden 2011. I samme periode var antallet af investeringer steget med 378%, ifølge analysehuset CBInsight.

“Danmark halter efter”

En ny PwC-undersøgelse advarer: “ejendomsbranchen risikerer at halte efter den teknologiske udvikling“, skriver revisionshuset til Ejendomswatch. PwC har samtidig listet top 100 europæiske proptech-startups på hjemmesiden: PropTechMap.com. Der indgår endnu ingen danske virksomheder på listen. Alt dette til trods for, at Danmark i manges øjne opfandt realkreditsystemet, har digital tinglysning og skattefavoriserer ejendomsbranchen.

Konkursbølge i den danske byggesektor trods højkonjunktur

Et nyt studie fra Århus Universitet viser, at 66% af arbejdstiden på en byggeplads går med ting, der ikke bidrager til selve byggearbejdet. Samtidig viser seneste tal fra Danmarks Statistik, at sektoren er ramt af en konkursbølge, som skyldes hård konkurrence ifølge Dansk Byggeri.

Der er talrige målinger der ligeledes viser, at tager man som entreprenør fat i, hvordan man koordinerer og kommunikerer i sit byggeprojekt, øger man alles adgang til information og krydrer det med enkle digitale værktøjer, så er der i Danmark målt 10%-15% effektivitetsforbedringer på et projekt. Det svarer til 4%-7% PÅ BUNDEN!”, lyder et opråb fra Ulrik Branner, CEO for byggeappen, GenieBelt.

Hvis man ikke kan tjene penge nu, hvornår kan man så tjene penge som byggevirksomhed?”, udtaler advokat i insolvensret Nicolai Dyhr fra Horten Advokatfirma til Børsen.

De første danske proptech-satsninger

I 2017 investerede SEED Capital og PreSeed Ventures sammen med en række business angels over 10 mio. kr. i Brickshare, nu The Many – en crowdfunding-platform eller “minibørs” for ejendomsinvestering. Samme år investerede innovationsmiljøet Borean 3 mio. kr. i startup-virksomheden Rently, som matcher lejere og udlejere ved hjælp af machine learning. I 2015 rejste GenieBelt; nu LetsBuild; ca. 5 mio. kr. til digitalisering af byggeprojekter. Teknologier indenfor digitalisering, automatisering, virtual/augmented reality og internet of things sniger sig gradvist ind på alle dele af værdikæden i ejendoms- og byggebranchen. Dog i sit eget tempo.

Et uforløst potentiale: Behøver vi et hub for dansk proptech?

Søger man i Ejendomsforeningen Danmarks nyhedsarkiver og analyser, så optræder hverken “property tech” eller “proptech”. Det vil måske ændre sig efter at Jannick Nytoft, tidligere direktør for venturekapitalforeningen (DVCA), er tiltrådt som ny spydspids. Set i lyset af de seneste tendenser kan Ejendomsforening Danmark med fordel gøre for proptech, hvad Finansrådet (ved Jørgen Horwitz, medlem af Keystones) har gjort for Fintech med fødslen af Copenhagen Fintech og Fintech Lab. Dette miljø er på få måneder blevet et nordisk fyrtårn for finansiel teknologi. Også indenfor robotteknologi er Danmark på forkant med Odense som ny nordisk frontløber. Så hvorfor har Danmark ikke også et hub for proptech?

“Generelt set skyldes dette, at ejendomsbranchen er mere analog end finansbranchen. Ejendomsbranchen halter 5-7 år bagefter bankerne i erkendelsen af, hvordan teknologi kan ændre værdikæder radikalt såsom Über, Airbnb mm. har gjort. Banker/forsikringsselskaberne arbejder på egne startups og corporate venture backed virksomheder, mens vi ikke ser samme tendens i ejendomsbranchen trods bugnende pengekasser”, udtaler Junaid Ahmad, stifter af Brickshare til Keystones, som virksomheden gæstede i foråret 2018.

Spørger du en politiker hvad “proptech” er, så vil de nok stadig rynke lidt på øjenbrynene. Fokus er fortsat rettet mod regulering f.eks. af proptech-giganter som AirBnB.

Det er dyrt at bygge proptech i Danmark bl.a. pga. kompliceret lejelov, som resulterer i dyre compliance-krav, som nærmest betyder, man skal være proptech og fintech på samme tid – bare spørg Brickshare. Vi skal til at igennem noget lignende”, udtaler Nadim Stub (stifter af RentSafe), til Keystones. De præsenterede deres case for netværket i vinteren 2017.

Buzzword eller ny videnskab?

Ifølge Oxford-professoren, Andrew Baum, som er fader til et af de første og mest anderkendte studier af proptech kan begrebet defineres således:

“It generally refers to a group of startups trying to target every segment of the property chain attempting to disrupt and improve how the current market players (developers, buyers, sellers, rentors, investors, and real estate professionals) design, construct, market, discover, transact and operate real estate”. (Læs studiet her: “PropTech 3.0: The future of real estate”.)

I mange henseener er proptech gammel vin på nye flasker. Men begrebet er kommet for at blive. Det viser strømmen af proptech-konferencer, -messer, -klynger, -hubs og -netværk, der forlængst har taget fart i udlandet.

12 eksempler på danske proptech startups

Welcome Bob: Welcome Bob sørger for sikker og let adgang til lejlighedsopgangen eller kontoret for eksempelvis gæster fra AirBnB eller bude fra Nemlig.com, Aarstiderne mm. Dette gøres ved hjælp af en tablet-dørtelefon ved gadedøren samt en smartphone-app til IOS og Android.

(Status: denne case har efterfølgende hentet kapital hos Keystones)

The Many: Crowdfunding af ejendomme – en slags børs for ejendomshandel. Ligesom man kan investere små beløb i aktier, kan man via Brickshare investere fra 10.000 kr. i ejendomme.

LetsBuild: Alle projekter omkring byggeri samlet på én software-platform. Systemet kan kommunikere direkte mellem byggepladsen og kontoret.

Minuba: Sags og ordrestyring til håndværkere.

Dalux: Bygge-app der gør store 3D-modeller tilgængelige og lette at bruge på byggepladsen.

Byggeprojekt.dk: Udveklsing af byggeinformationer og dokumentation lige fra projekteringsforløb til aflevering.

StudioDNA: StudioDNA digitaliserer bygningsarkiver. I stedet for at have bygningsarkivet (tegninger, manualer, kontrakter, budgetter mm) spredt fysisk kan man have det hele med sig i lommen på en app.

Flexya: Et samlet værktøj til ejendomsmæglere til behandling af boligsager.

Eko­fo­lio: Platform til investering i skovejendomme ved brug af blockchain-teknologi.

MatchOffice: Udlejning af kontorer og lokaler rundt omkring i hele verden fra én hjemmeside.

JUST-SOLD: Skaber fremtidens boligsalg ved at koble flere ejendomsmæglere på den samme bolig. Sælger får dermed muligheden for at sælge sin bolig hurtigere og via et større kundekartotek.

(Status: denne case er efterfølgende gået konkurs)

Rently: En slags Trustpilot eller LinkedIn for boliglejere. Via Rently bliver lejere verificeret og får en såkaldt “lejerscore”, så usikkerheden mindskes og matching mellem boligudlejere og boligsøgende foregår på en intelligent måde fremfor ad tilfældighedernes vej. Farvel til bolighajerne.

Forglem ej…

Efter artiklen blev publiceret har følgende startups anmodet om også at blive tilføjet til listen. Tak for interessen!

DinGeo: Samler og leverer data omkring boliger til mere end 400.000 boligsøgninger hver måned. På den måde får boligkøberne et bedre beslutningsgrundlag inden aftalen underskrives og flere af dataene kan bruges i prisforhandlingerne.

Wise Home: Baseret på sensorer og måleenheder kan Wise Home overvåge og analysere en række forskellige parametre i og omkring de enkelte lejemål i din ejendom.

Prop Exchange: Digital auktionsside for erhvervsejendomme.

PropStep: En platform for nybyggerier, som giver købere/lejere et samlet overblik over nye boligbyggerier i hele landet. Visionen er at forbinde bygherrer direkte med deres potentielle købere/lejere og digitalisere transaktionen.

Hococo: En digital platform, der skaber gennemsigtighed, forbedrer kommunikation og optimerer processtyringen mellem bygherre og køber i forbindelse med projektsalg af boliger.

Maguru: En markedsførings- og kommunikationsplatform med stærke netværkseffekter målrettet håndværkere. Maguru har lavet en ny type CRM-system, der opsamler al kundekommunikation automatisk.