Business angel undersøgelse

Ny analyse om danske business angels

Vækstfonden og Keystones har netop foretaget en analyse af de danske business angels. Analysen viser bl.a. at der lige nu er høj investeringslyst og at investorer med industribaggrund rammer de bedste afkast.

Du kan læse hele analysen her

Analysen ser også nærmere på, hvilke kategorier af danske business angels, der opnår de højeste afkast på deres investeringer. Det viser sig, at investorer med iværksætterbaggrund samlet set opnår et betydeligt højere afkast på deres investeringer, end deres kollegaer med en baggrund fra virksomhedsledelse. Analysen viser, at knap 70% af investorer med iværksætterbaggrund har opnået et afkast på 400% eller mere, mens det for business angels med en baggrund fra virksomhedsledelse kun er 40%, der har opnået et tilsvarende afkast.

Men hvad skyldes denne forskel? Et bud kunne være at: ”It takes one to know one” – altså at en succesfuld investor med iværksætterbaggrund er i stand til at spotte den rå iværksætterdiamant og til at coache en startup med ganske få nøglepersoner på bedre vis end en corporate manager, der oftest er vant til at have mange ressourcer til sin rådighed, arbejder med 5-års strategiplaner, LEAN projekter i produktionshallen og derudover har fået en fast og stor lønseddel hver måned i mange, mange år. Og hvor medarbejderne i øvrigt også får deres gode lønsedler uden det store drama. Fra et corporate perspektiv kan det således være vanskeligt at spotte, hvilke gener det kræver at udvikle en lille virksomhed, hvor stifteren kæmper med likviditeten hver dag, hvor produkterne egentlig ikke er helt færdige, hvor medarbejderne skal motiveres af et løfte om fremtidige guldgruber mere end nuværende løn og hvor brandslukningen sker fra dag til dag. Det er to helt forskellige verdener.