Keystones gør team-analyse obligatorisk: “Det er samarbejdsevner, vi investerer i”

Keystones gør team-analyse obligatorisk: “Det er samarbejdsevner, vi investerer i”

Keystones indfører fast analyse af alle teams, som indleder en proces med netværket. Det sker via et partnerskab med den danske platform, TeamsToWork, som efter flere års forskning har gjort holdånden i et startup analysérbar.

 

4 min om troen på teamet og hvordan man skaber den

Hvert 3. startup feljer fordi teamet er skruet forkert sammen. Det er derfor en velkendt topprioritet hos startup-investorer, at menneskerne bag ved målsætningerne skal have de nødvendige forudsætninger for at lykkes – sammen.

”Det er faktisk samarbejdsevner, vi investerer i. For startups er en holdsport og det bliver rigtig svært for et team at holde eksekveringsevnen oppe på den lange bane, hvis de grundlæggende ikke fungerer godt som et hold”, udtaler Kenneth Larsen, direktør i Keystones.

Sådan skal holdånden nedfældes på papir

Teamet er ofte i modsætning til økonomi, teknologi eller jura en uhåndgribelig størrelse. Opgaven lander ofte som en subjektiv vurdering, som investorer typisk forsøger at udlede f.eks. via samarbejdstests, referencer eller samtaler, der kan være sårbare.

”TeamsToWork platformen stiller en række nøgterne spørgsmål, der i første omgang bidrager til at forudsige teamets sandsynligheden for succes. Dernæst genererer den en simpel og letforståelig rapport, der korlægger teamets kvaliteter, styrker og begrænsninger. Udover at få en forståelse for teamet, giver platformen også muligheden for at forstå, hvordan f.eks. nye medejere vil passe ind – ikke bare på hårde kompetencer og erhvervserfaringer men også på evnen til at skabe forretningsmæssig fremdrift, samarbejde og det at håndtere konflikter,” udtaler Christian Carlsen, som er medlem af Keystones og ny investor i TeamsToWork.

Forskning i succes-teams bliver anvendt i praksis

TeamsToWork er stiftet af Peter Neville, som er psykolog og det nye værktøj er resultatet af flere års forskningsarbejde omkring hvilke elementer der udgør forskellen på succesrige og mindre succesrige teams. Forskningen viser også tydeligt, at det i tiltagende grad er teams – og ikke enkeltindivider – der løser opgaver og skaber resultater. Her er en interessant iagttagelse, at traditionelle tests, der har til hensigt at sige noget om individer, har begrænset brugsværdi, når man er interesseret i teams og deres succes.

”Platformen kan hjælpe teamet med at forstå dets potentiale og desuden hjælpe med at strukturere en effektiv og overskuelig udviklingsproces der løbende evalueres og dokumenteres – til gavn for både teamet og nuværende og kommende investorer”, udtaler Peter Neville.

Accelereret team due diligence

Hellere være på forkant end bagkant med såkaldt ”team due diligence”, der i en typisk investeringsrunde kommer lidt sent processen. Men i Keystones’ lead teams er timerne sparsomme. Mange har en travl hverdag at se til, så alle kneb der kan forenkle arbejdet og accelerere team due diligence-processen gælder.

”Vi skal gøre det til det nemmeste i verden for vores investorer at evaluere et startup-team. Det er en fast del af arbejdspakken. Team-analyse skal altid ligge klar på lead-teamets skrivebord sammen med alle de andre vigtige elementer af en investering”, udtaler Kenneth Larsen.

”I min optik handler early-stage startup investeringer bl.a. om at spotte startups med det rette team som har skabt de indledende resultater og som er villige til at lytte dvs. er ”coachable”. TeamsToWork faciliterer et miljø, som understøtter dette,” udtaler Christian Carlsen og uddyber:

”Vurderingen af teamet er ofte baseret på en mavefornemmelse kombineret med den indledende dokumentation af resultater. TeamsToWork hjælper med at vurdere teamets evne til at skabe forretningsmæssig fremdrift, samarbejde og det at håndtere konflikter både under og efter investeringen. Succesfulde startups har ofte vokseværk og teamet udvides hurtigt her kan TeamsToWork platformen understøtte rekruttering af nye teammedlemmer samt facilitere en løbende udvikling af teamet med udgangspunkt i teamets svagheder og styrke”.

Uddannelse i team due diligence

Partnerskabet med TeamsToWork vil medførere et bedre undervisningstilbud til medlemmerne indenfor team-disciplinen – herunder bl.a. værktøjs- og certificeringskurser. Får medlemmerne desuden behov for at bruge platformen i andre sammenhænge, så får de der er certificeret 20%-rabat.