Keyhole har skabt en unik løsning til markedet for udlejningsboliger

Keyhole har skabt en unik løsning til markedet for udlejningsboliger

For mange kan det være en stor mundfuld med 3 mdr. husleje i depositum og op til 3 mdr. forudbetalt husleje. Det har Keyhole en løsning på via et digitalt, automatiseret setup og et forsikringsselskab, der i stedet skaber en abonnementsløsning for lejerne og en garanti til udlejerne.

 

Keyhole er en proptech-startup, som for nylig hentede 5 mio. kr. i en investeringsrunde med deltagelse af Keystones, DanBAN, DanBAN co-investment fond og Vækstfonden.

”Vores løsning er et alternativ til det traditionelle kontante indskud, man skal betale, når man vil leje en lejebolig. Normalt skal du typisk lægge et depositum svarende til 3 mdr. husleje og 0-3 mdr. forudbetalt leje. Vores løsning er et alternativ. Man opretter et abonnement hos os med oprettelsesgebyr og en månedlig betaling og i stedet for, at lejeren lægger de kontante penge, så stiller vi en garanti over for udlejer, som svarer til det beløb, lejeren ellers skulle have lagt,” siger Thomas Wiborg Steen, der er en af de to stiftere af Keyhole.

Eksempelvis betyder det, at hvis lejeren skulle have lagt 36.000 kr. i alt for et lejemål til 9.000 kr. om måneden, så vil det koste 900 kr. i oprettelse og 100 kr. om måneden for lejeren. Når lejeren på et tidspunkt melder fraflytning til udlejer, så bliver der lavet en istandsættelse af lejemålet, som resulterer i en fraflytningsopgørelse. Den uploader udlejeren i Keyholes portal, og Keyhole sørger så for betaling op til garantisummen på fraflytningsopgørelsen – og lejer betaler samtidig kravet til Keyhole.

”Helt lavpraktisk foregår det ved, at vi laver et samarbejde med en udlejer, som gerne vil tilbyde dette til sine lejere. Det vil de typisk gerne for at leje noget hurtigere ud – altså nedbringe noget tomgang i deres lejemål – og ved at tilbyde vores abonnement, bliver lejlighederne også mere attraktive i markedet for lejerne. Adressen bliver altså lagt ind i vores portal, og så kan udlejerne i deres egen portal sende en invitation til lejeren. Lejeren går ind og opretter sig i et 100 pct. digitalt flow med Nem-ID osv., og så bliver abonnementet oprettet. Udlejer lægger lejekontrakten ind på portalen, og så bliver garantien automatisk udstedt til udlejer.”

To udfordringer undervejs

En proces, der er helt automatiseret og genial i sin enkelhed. Men der har været to store udfordringer undervejs.

”Den ene af dem kom vi rimelig nemt omkring ved god timing. Den første forudsætning for at skabe produktet, som er et nyt produkt i markedet, var at få et forsikringsselskab med. Der mødte vi det selskab, der hedder Nordic Guarantee, som havde en timing, der passede rigtig godt. De ville gerne nogle flere ting og var allerede i boligmarkedet med entreprise og tilbudsgarantier og så muligheden for at skabe dette produkt sammen med os. Det at få forsikringskapaciteten i sig selv er en svær opgave, men den lykkedes vi altså med hurtigt – simpelthen ved at jeg ledte rundt i markedet og så kontaktede jeg dem, fordi de virkede relevante. God gammeldags kold kanvas!” siger Thomas Wiborg Steen.

Han tilføjer, at den klassiske reaktion hos et forsikringsselskab typisk ville være – ’det lyder rigtig spændende, kom tilbage, når I har 2.000 kunder.’ Men det er jo netop problemet i en opstartsfase – en hønen-og-ægget problematik, påpeger Thomas Wiborg Steen.

”Den anden store udfordring for et koncept som dette, som til stadighed er noget, vi arbejder med, det er jo, at få udlejer til at ændre måden at gøre tingene på. En måde, som man altid har gjort tingene på. Og nu skulle de så overbevises om en anden måde at få sikkerhed på frem for den traditionelle med depositum. Der har vi så været hjulpet af, at der var en god håndfuld udlejere, der tidligt så idéen i dette, som vi startede et samarbejde med – og så arbejdede vi ud derfra,” siger Thomas Wiborg Steen.

Det der gjorde udslaget for udlejerne, er tomgang. Der er blevet bygget rigtig meget i Danmark på det seneste, lejemål bliver dyrere og dyrere, og derfor bliver kontante indskud også større. Det gør det sværere for lejerne at finde midlerne, og selv hvis de har dem, så er det mange penge at binde hos en udlejer – penge, som man måske hellere ville bruge på noget andet.

”Denne situation er med til at skabe en vis tomgang hos udlejerne – det tager tid at finde nye lejere – og det gav en vej ind for os. Udlejerne kunne godt se, at det var bedre at få huslejen ind, for det handler om driften og bundlinjen. Så der har været nogle timinger i markedet, der har været gode for produktet.”

Det der kommer i anden bølge er udbredelsen af produktet til håndtering af lejemål i prisklasser, der er mere almindelige.

”Udlejerne har brugt produktet på noget, der er svært at leje ud. Det viser sig at fungere godt, det er enkelt, lejerne bliver glade, og så begynder de lige så stille at tilbyde til et bredere marked. Det blev prøvet af på et problem i udgangspunktet, og så bliver det rullet bredere ud. Nogen kommer f.eks. tilbage og siger, at nu har de bygget 50 nye lejemål, og så vælger de at have Keyhole med fra starten.”

Nu er målet i første omgang at sikre en god, stabil base i Danmark, men udlandet venter i horisonten.

”Det er klart, at ambitionerne rækker ud over landets grænser. Danmark er et rigtig godt land at starte i, i og med at vi er meget digitale og fremme i skoene på den front, men der er jo markeder tæt på os, der er meget større end det danske. Og det her er jo et skalerbart produkt, der er digitalt distribueret, så vi kan gå i andre markeder også – og det er også det, der er ambitionen med det,” siger Thomas Wiborg Steen.

Lead Investor: Keyhole er et godt koncept med internationale perspektiver

Per Andersen fra Keystones er Lead Investor på Keyhole-projektet, og der er flere ting i projektet, der har overbevist ham om, at det er stærkt koncept.

”En af årsagerne er i hvert fald, at det er socialt bæredygtigt. Det er udgangspunktet. Der er meget fokus på ESG og i dette tilfælde er ’S’ (Social) det interessante element. Det jeg personligt er interesseret i er brugen af teknologi i ejendomssektoren med bæredygtighed for øje. Det er i fokus, og jeg tror, det er fremtiden. Det kan få unge og familier ind, som er i stadier af deres liv, hvor de ikke har så mange penge, men faktisk er gode lejere. Men pengene up-front i lejemål med den klassiske betaling begrænser dem i at komme ind,” siger Per Andersen.

Set fra udlejersiden er det interessante, at de kan få nogle projekter gennemført. Nogle gange er nye projekter betinget af, at man har udlejet 80 pct., før man får finansieringen på plads fra banken.

”Men hvis man har Keyhole med, så kan man få dem udlejet hurtigere og måske opnå det kritiske punkt, som gør, at man kan sætte byggeriet i gang. Det er den rent kommercielle del af det – at Keyhole kan medvirke til at et projekt kommer til at flyve, plus at man kan reducere tomgangen i disse bygninger. Fordi man har nemmere ved at få lejere ind, som ikke nødvendigvis har pengene til depositum, men er i stand til at betale den månedlige husleje.”

Den sidste del, som Per Andersen fremhæver som særlig interessant er, at det er et fintech produkt til fast ejendom. Dvs. alt er automatiseret, og det kører med det samme.

”Det er vigtigt, at det er automatiseret, for en ting er, at det er et digitalt produkt, men det er det med automatiseringen, der er særlig interessant. RKI bliver checket, lejeren bliver oprettet og integreret med bogføringssystemet, udlejeren får besked osv. Inden for ganske kort tid er alt bare på plads, bogført og registreret. Og denne automatiseringsdel er jo også interessant i og med, at det gør, at man kan skalere virksomheden. Man kan gå ud til mange og gøre det effektivt. Alt hvad der er manuelt, prøver man at undgå.”

Per Andersen ser også store internationale perspektiver for produktet.

”Der er noget tilsvarende få steder i UK, der har stor succes, men i resten af Europa er der ikke rigtig noget, hvor det er så automatiseret som det her. Så jeg vil sige, at potentialet for at skalere op i udlandet er ret stort. Plus, at det forsikringsselskab, der står bag, også er med som samarbejdspartner. Nordic Guarantee vil gerne ekspandere i Europa, og det er en vigtig faktor,” siger Per Andersen.

 

Overvejer du også at investere i startups?
Læs om medlemskab af Keystones her