Europas stærkeste business angels besøgte København: Top 3 konklusioner

Europas stærkeste business angels besøgte København: Top 3 konklusioner

European Business Angel Network afholdt i november deres traditionelle Winter University i København. Det var første gang så mange prominente business angels betrådte dansk jord på samme tid – intet mindre end en perlerække af superstjerner. Og de lå ikke på den lade side: På de 3 dage blev der afviklet 50+ indlæg med mere end 100 personer involveret som talere eller panel-deltagere. Alt i alt repræsenterede meget af det, der foregik på scenen, det højeste niveau af faglighed nogensinde præsenteret i det danske business angel økosystem. Investorerne blev derudover introduceret til over 30 kapitalsøgende virksomheder fra hele Europa. Der var meget at lære, her er de 3 ting, vi har valgt at zoome ind på:

 

1: Business angels er en fast etableret aktør i den europæiske værdikæde for risikovillig kapital

Efter mange års tilløb, og en finanskrise til at sætte dem på stand-by i 2008-2010, så er der nu en bølge af europæiske business angels på banen og de investerer mere og mere. Til EBAN Winter University blev der delt erfaringer om investeringer i kreative industrier, i avancerede videnskabelige projekter med langsigtet potentiale, i koncepter med en social vinkel, i acceleratorer og inkubatorer, sammenhængen til crowdfunding platforme og hvordan business angels hånd i hånd med offentlige fonde via ”public private partnerships” kan hjælpe med at mindske den frygtede ”valley of death”. Og Winter University var ikke det eneste business angel møde i november – alt i alt blev der afholdt ikke mindre end 258 business angel arrangementer i november – så det er efterhånden svært at komme uden om business angels som en værdig medspiller i markedet. Bonusinfo: Der er masser af saft og kraft i de 4 danske BA netværk: BA Copenhagen, Vestor, Switzr og BA Syddanmark samt i business angels generelt, hvilket underbygges af en netop offentliggjort analyse udarbejdet af Vækstfonden og Keystones.

 

2: Kvinderne er på vej

Med superstjerner såsom Candace Johnson, Brigitte Baumann, Hedda Pahlson-Moller og Julie Meyer i spidsen er der næppe tvivl om, at den hidtil deprimerende kønsfordeling blandt både tech iværksættere og business angels efter megen snak nu snart være på vej til at ændre sig. Forhåbentlig gælder det i øvrigt også business angel aldersfordelingen, idet vi efter finanskrisen ser et stærkere marked for exits, hvor unge tech iværksættere realiserer stærke exits og derpå geninvesterer deres nyetablerede formuer i nye vækstkometer.

 

3: Internationalisering og syndikering

Den gamle tommelfingerregel om at en business angel investerer i virksomheder, der ligger inden for 1 times kørsel, er under pres. De mange teknologiplatforme (f.eks. Gust som nyligt er blevet implementeret i to af de danske netværk), samt stigende interaktioner mellem angels på kryds og tværs af lande, betyder en stigende internationalisering af BA’ernes investeringer. De rutinerede, amerikanske super angels har i en årrække prædiket om syndikeringer som vejen til en succesfuld return on investment. Det ser ud til, at den trend nu er ved at fæstne sig på europæisk jord. Alt tyder på, at der syndikeres mere, dvs. flere investorer går sammen om en investering, og at det også sker på kryds og tværs af grænser – som eksempel ved den nylige etablering af et nordisk business angel netværk – NordicBAN.

 

Alt i alt er vi stadig lidt svimle

Når projektørerne er slukket og mikrofonerne pakket sammen, så er der såmænd stadig masser af plads til den kære traditionelle business angel, der gerne vil investere kompetencer og kapital på en rejse, hvor dynamiske iværksættere med energi og passion vil udvikle innovative produkter, bygge skalérbare virksomheder og forandre verden til det bedre. Og i en tid hvor de klassiske systemer og strukturer og ord som ”velfærdssamfund” er under hårdt pres, så har vi som samfund hårdt brug for enhver gnist, vi kan vride ud af både iværksættere og private investorer. I Keystones prøver vi efter bedste evne at bidrage til at tænde gnisten – og vi havde til dette års Winter University den store ære og fornøjelse at give en hjælpende hånd med undervisningen af europæiske iværksættere, være konferencier på over 20 sessioner med 70 talere og alt i alt et par millioner power point slides. Vi er stadig lidt svimle. Tak for kampen, det var aldeles inspirerende.

 

Nåede du ikke med til Winter University? Så kan du allerede nu glæde dig til det danske Business Angel Årsmøde, det løber af stablen torsdag den 26. maj 2016.