En virksomhedsbyggers råd: Fordele ved ”founder-friendly”

En virksomhedsbyggers råd: Fordele ved ”founder-friendly”

Foto fra venstre: Anders Riis (CEO), Caspar Oreskov (CTO), Lotte Marschall (medlem af Keystones og Swiipe-bestyrelsen)

At lukke den første svære kapitalrunde kræver – udover et unikt og skalerbart produkt og et stærkt founder team – tårnhøje ambitioner, gå-på-mod og målrettethed. En virksomhedsbygger deler hendes seneste erfaringer fra casen Swiipe Payments:

Jeg har rådgivet Swiipe i funding-processen fra founders side af bordet og forhandlet en founder-friendly deal igennem”, udtaler Lotte Marschall, medlem af Keystones.

Gør den endelige investeringsaftale ”founder friendly” – her er 4 årsager

I Danmark bliver startups på pre-seed-stadiet ofte konfronteret med hårde krav fra investorerne, som helst ser et færdigt produkt og de første kunder. Er der ikke det, så må stifterne afgive betydelige ejerandele, hvis de skal vække interesse hos investorerne. Lotte Marschall mener, at en ”founder friendly” tilgang, f.eks. hvor stifter undgår hård udvanding allerede fra dag ét, på sigt vil skabe størst værdi for investorerne.

 1# Der ydes 110%

”Det giver en større chance for succes, fordi founder sidder tilbage med en stor ejerandel efter kapitaludvidelsen, og det giver en god sikkerhed for, at han vil yde 110% for at få succes. I andre startups har jeg set, at founder sidder tilbage med en umotiverende lille del efter at have givet ejerandele væk for kapital”, siger Lotte Marschall.

 #2 Fuld fokus på udvikling og vækst

”Swiipe casen er også founder-friendly, fordi Swiipe nu har fået tilstrækkelig kapital til at sætte det rigtige team, har mulighed for hurtig skalering og køre i op til 2 år. Dermed skal de ikke ud og bruge en masse tid på at søge kapital igen lige med det første, og kan koncentrere sig om at udvikle Swiipe. 

#3 Fuld tillid til ledelsen og bedre agilitet i hverdagen

En founder-friendly kapitalrejsning betyder også, at founders selv har et stort mandat i beslutninger fremover. Investorerne viser dermed tillid og founder sidder i “drivers seat”. Desværre har jeg set andre startups, hvor investorerne er meget krævende i forhold til rapportering og involvering i beslutninger, som founder egentlig bør kunne tage selv. Det mandat giver agilitet i dagligdagen”.

#4 Plads til mange små-investorer, som kan bidrage aktivt

Endelig er det stærkt i Swiipe casen, at vi har en stor gruppe business angels med kompetencer inden for finans, salg, e-commerce og tech, som founder kan trække på i dagligdagen. Vi er i gang med at etablere et Advisory Board, hvor investorerne inviteres til at deltage, og der er stor interesse for at være med”, udtaler Lotte Marschall.

Læs også

Sådan lød case-beskrivelsen om Swiipe Payments, da den blev sendt ud til medlemmerne

Case story: Virksomhedsbyggere indleder fintech-eventyr

 

Overvejer du også medlemskab af Keystones?

Læs mere her